EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Статия на български медицински специалисти публикувана в престижно издание

Статия на български специалисти, сред които напусналият ни преди година гастроентеролог д-р Радислав Наков, посветена на гастроезофагеалната рефлуксна болест, е публикувана в списание на престижното издателство Karger, съобщава medicalnews.bg.

 
www.plovdiv24.bg
8.2.2023

Автори на статията са имунологът д-р Цветелина Василева и гастроентеролозите д-р Радислав Наков, д-р Десислава Димитрова, д-р Виолета Снегарова, Николас Наков и доц. д-р Венцислав Наков. В нея специалистите описват честотата и рисковите фактори, свързани с гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) в България по данни на интернет-базирано проучване, което е публикувано в престижното научно списание Digestive Diseases (Q2-Q3, impact factor 3.421) в края на миналата година.

Какво обхваща изследването и каква е била мотивацията за разработването на проекта като цяло разговаряме с д-р Десислава Димитрова, гастроентеролог в УМБАЛ и ДКЦ "Пълмед“, част от екипа, реализирал проучването.

- Д-р Димитрова, колко време ви отне проучването в екип и какво точно обхващаше то?

- Както всяко ново начинание, проучването отне немалко време и усилия. Статистиката показва, че честотата на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)  в глобален мащаб е значителна - приблизително 14%. Тя варира в различните държави. Мотивирани от факта, че в Източна Европа няма достатъчно данни решихме да направим проучване, което да определи честотата на ГЕРБ в България, както и да оцени рисковите фактори за нея. По идея на нашия непрежалим колега д-р Радислав Наков се сформира работна група от млади лекари от различни градове в страната. Цялостната организация, провеждане и обработка на данните отнеха месеци усилен труд.

В унисон със съвременните тенденции, проучването се изразяваше в онлайн базирана анкета. В нея бяха прецизно подбрани въпроси, свързани със здравето като цяло, както и касаещи това на стомашно-чревния тракт в частност. Използвани бяха международно признати критерии за оценка. Общо 1896 човека попълниха анкетата, което е значително постижение. Средната възраст на отговорилите - 35,5г. с преобладаване на женския пол. Изненадващо или не, честотата на ГЕРБ сред проучваната популация е 27,5%. Като рискови фактори се откроиха възраст, телесна маса (BМI), семейно положение, професия. Оказа се, че синдромът на раздразненото черво, който все по-често се среща при хора в активна възраст, също повишава риска за изява на ГЕРБ.

- Публикуването на проучването в такова реномирано издание е оценка освен за вашия труд и на колегите ви, но и за д-р Наков, който вече не е сред нас. Как се чувствате?

- Статията е публикувана в края на миналата година в списание Digestive Diseases, което е престижно издание с висок импакт фактор. Заслугата за това е главно на д-р Наков, който е инициаторът на нашата съвместна работа в екип. Благодарна съм както на него, така и на колегите, с които работихме – д-р Цветелина Великова, Д-р Виолета Снегарова, Николас Наков и не на последно място - доц.д-р Венцислав Наков. Гордея се, че имах възможността да познавам и работя с д-р Радислав Наков. Човек с главно "Ч", признат на международно ниво в своята област, който с лекота обединяваше колегите си, успяваше да мотивира и вдъхновява, да създава и развива нови идеи. Д-р Наков ще бъде винаги в сърцата на всички нас!

- С какво ще помогне проучването на българските пациенти и на ва
 
©
шите колеги от специалността?

- Проучването е ценно за страната ни, защото е първото по рода си. Подобни данни не са представяни до този момент. Освен това то насочва вниманието към най-често срещаните състояния при пациенти, страдащи от проблеми със стомашно-чревния тракт. Както ГЕРБ, така и синдромът на раздразненото черво и функционалната диспепсия не са рядкост сред българското население. Важно е хората да са информирани правилно, да имат достъп до научно обосновани данни, да знаят към кого да се обърнат в случай на подобрен проблем. За нас лекарите, независимо от избраната специалност, е съществено да сме "в крак" с новостите, да се обогатяваме теоретично, да се развиваме и практически. Само така може да се чувстваме конкурентоспособни, да сме адекватни и максимално полезни на нашите пациенти.

През 2014г. д-р Десислава Димитрова завършва медицина в Медицински университет гр.Пловдив. През същата година се присъединява към екипа на отделение по гастроенетерология на УМБАЛ "Пълмед". През 2020 г. придобива специалност по Гастроентерология. През 2021г. д-р Димитрова е селектирана сред над 200 кандидати от цяла Европа за извършване на обмен с професионална насоченост в една от университетските болници в Милано, Италия (Fondazione IRCCS Ca Granda – Ospedale Maggiore Policlinico).

Участва активно в редица национални и международни конференции и обучения, в някои от които е лектор. Била е част е от УС на Асоциация на младите хепатогастроентеролозии. Към момента е в УС на Българско дружество по неврогастроентерология и мотилитет, член на Европейското дружество по неврогастроентврология и мотилитет, на Българско дружество по гастроентерология. Сертифициран ехографист и ендоскопист.