EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Първото за „Пълмед“ миниинвазивно лечение на коремна аорта извършиха съдови хирурзи

Устройствата за ендопротезиране се реимбурсират от НЗОК, което прави тази терапия, на практика, достъпна за всички пациенти

 

Екип на Отделението по съдова хирургия на УМБАЛ „Пълмед“ в Пловдив записа в портфолиото си първите две ендоваскуларни процедури за лечение на аневризма на коремната аортата (EVAR). Съдовите хирурзи са използвали щадящ терапевтичен метод на операция, който се осъществява през артериите на краката с местна анестезия и без големи разрези.

 

Интервенциите бяха осъществени от д-р Николай Михайлов, ръководител на отделението, д-р Петър Славов, д-р Неделчо Атанасов и д-р Маргарита Тодева, под наблюдението на доц. Наделин Николов, началник на Отделение по съдова хирургия в Националната кардиологична болница, какъвто е регламентът на НЗОК. През последната година лекари от тази структура на пловдивската болница преминаха разширена подготовка и практически курсове към Европейското дружество по съдова хирургия. Именно по стандартите на тази европейска организация се извършиха и първите интервенции.

 

Проследяването на пациентите с нов скенер с контраст, извършено 30 дни след операцията, обективизира отличните резултати от интервенцията и липсата на усложнения. Сега съдовите хирурзи от болницата работят върху създаването и провеждането на скринингова програма за ранна диагностика на безсимптомни пациенти с аневризми на коремната аорта.

 

Ендоваскуларното протезиране на аневризмата набра популярност в България през последните години, но дълго време финансовата страна на процедурата бе по силите само на малка част от болните. Това се промени, след като НЗОК започна да реимбурсира стандартните устройства за ендопротезиране, което прави това лечение достъпно, на практика, за всички пациенти.

 

Специалистите припомнят, че аневризмата на коремната аорта е опасно състояние, протичащо дълго време безсимптомно. Пациентът най-често получава първите оплаквания едва тогава, когато настъпи руптура - спукване на разширената аорта. Това усложнение е свързано с голяма кръвозагуба, а над 50% от пациентите загиват преди още да бъдат транспортирани до болница и оперирани.

 

Д-р Михайлов посочва, че повечето безсимптомни аневризми на коремната аорта се откриват случайно при ехографско изследване на корема или скенер на корем във връзка с други оплаквания.

 

Вече седем години екипът на отделението извършва рутинни отворени операции, както планови, така и в спешен режим, за лечение на аневризми на аортата, като резултатите са много добри.

 

„Класическото оперативно лечение дава отлични резултати, но е свързано с голяма отворена операция на корема, като за около 8% от възрастните и увредени пациенти съществува реален риск по време на самата операция и дните след нея“, подчертава ръководителят на Отделението по съдова хирургия на УМБАЛ „Пълмед“.