EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Последно поколение ангиографски апарати в УМБАЛ „Пълмед“ и УМБАЛ "Софиямед"

На територията на Клиниките по кардиология и инвазивна кардиология в УМБАЛ „Пълмед“, гр.Пловдив и УМБАЛ „Софиямед“ функционират последно поколение ангиографски системи на технологичният гигант Siemens Healthineers. Те бяха инсталирани в лечебните заведения преди броени дни, а от тази седмица българските пациенти вече имат достъп до тях и възможностите, които предлагат, за инвазивна диагностика и лечение на сърдечно-съдовите заболявания. Апаратите са последно поколение от вида си и са снабдени с най-новата софтуерна версия, специално разработена за 2022г. и са внедрени за първи път в България и в двете лечебни заведение..


Ангиографията е метод за рентгеново изследване на съдовете, което позволява да се определи мястото на стеснението или запушването, както и мястото и степента на патологичното разширение при аневризъм, наличие на вътрешен кръвоизлив, степен на разпространение на метастази и други болести, които няма как да се диагностицират по друг начин.

 

“Годишно през Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология на УМБАЛ „Пълмед“  преминават над 3000 пациенти като при над 75% от тях се налага извършването именно на ангиография. Благодарение на съвременната апаратура, с която болница „Пълмед“ разполага/ две ангиографски системи Artis one/ , можем да предложим на своите пациенти най-модерните методи на лечение в условията на максимален комфорт, както и пълна гама неинвазивни и инвазивни методи на диагностика и лечение на сърдечни,мозъчни  и съдови заболявания от високо квалифицирани специалисти в областта на кардиологията и ангиологията“, допълва д-р Руслан Касабов, началник на Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология в УМБАЛ „Пълмед“, гр.Пловдив.

 

Новоинсталираните ангиографски апарати модел „Artis one“ са унифицирани да покрият напълно нуждите в съвременната интервенционална диагностика в областите Кардиология, Неврология, Съдова диагностика и Рентгенология. Апаратите са снабдени със среден размер плосък динамичен детектор с най-висока степен на дигитализация, двуфокусна рентгенова тръба и мощен рентгенов генератор. Съвременният дизайн позволява безпроблемно позициониране на системата около пациента, а компактните й размери увеличават удобството и комфорта в работната зала.

 

„Двата ангиографски апарата са снабдени с най-новата иновативна технология за бърза и прецизна коронарна диагностика на сърцето – Heart Sweep, позволяваща преглед и локализиране на коронарната патология само с едно единично инжектиране на контрастна материя. Покритието на пациента от над два метра, което поддържат двата апарата е еквивалент само на таванно окачените ангиографски системи от други производители. Освен стандартните функции за анализ и диагностика на коронарни съдове, периферни съдове, лява камера на сърцето, апаратите са снабдени и със специализиран софтуер за три измерна (3D) реконструкция, изключително полезна при кардиологични TAVI/TAVR процедури, локализиране и анализ на мозъчни аневризми, локализиране и анализ на туморни образования. Всички тези нововъведения повдигат клиничната диагностика в двете болници на ново ниво“, изтъкват от Siemens Healthineers.

 

„Новият, втори за отделението по кардиология и инвазивна кардиология ангиограф в УМБАЛ „Софиямед“,  е най-модерната към момента технология в света за инвазивно диагностика и лечение на сърдечно-съдови заболявания. Апаратурата притежава най-високите технологични параметри, което позволява постигане на най-високо качество при инвазивната диагностика и лечение на заболяванията на сърдечно-съдовата система като исхемична болест на сърцето, остър инфаркт на миокарда, остър коронарен синдром, остра и хронична сърдечна недостатъчност, хронични и тотални оклузии (запушвания) на кръвоносните съдове, стенози на каротидната и периферна артериална болест, хронична артериална недостатъчност на долните крайници и др. Апаратът в “Софиямед“ е оборудван и с функции и софтуерни приложения за комплексна електрофизиологична (ЕР) диагностика. Системата е снабдена с последно поколение компютърно базирана работна станция Sensis Vibe Combo за запис и следене на хемодинамичните показатели на пациентите, процедури за аблация, както и с 64 канала за IECG електрода. Апаратът разполага със софтуер за автоматично сегментиране на ляво предсърдие (LA Segmentation) като резултата може да бъде автоматично изпратен до системи за мапинг на сърцето (CARTO)”, коментира д-р Ивета Ташева, д.м., началник на Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология в „Софиямед“.