EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Неонатологията на „Пълмед“ отбеляза Световния ден на недоносените деца с водосвет за здраве

Обновено и надградено до най-високото трето ниво на компетентност, Отделението по неонатология на УМБАЛ „Пълмед“ е избрало неслучайно датата 17 ноември за своето освещаване с тържествен водосвет за здравето на новородените и на лекарите, акушерките и сестрите, които се грижат за тях. Това е Световният ден на недоносените деца, а от юни структурата е сертифицирана за извършване на пълния обем неонатологична помощ, включваща и отглеждане и интензивна терапия на преждевременно родилите се бебчета с ниско и екстремно ниско тегло, както и доносени новородени с патология, изискваща интензивно лечение. Два месеца по-късно отделението се премества в новооткритата модерна сграда в корпус D на „Пълмед“, където всички сектори се помещават в просторни зали и стаи, оборудвани и обзаведени в крак с последните световни тенденции.

 

Специален гост на водосвета, отслужен от отец Георги от Катедралния храм, е първото отгледано в отделението преждевременно родено бебе, както и неговите родители. „Детето в момента е клинично здраво, с добро нервно-психично развитие, но се роди с ниско тегло в изключително тежко състояние. Беше без ефективно дишане и сърдечна дейност и това наложи спешна кардио-пулмонална реанимация в родилна зала, интубация и продължителна апаратна вентилация, след което проведохме комплексно лечение до пълното му възстановяване“, припомня д-р Мария Търнева, началник на Отделението по неонатология. Това е нашият първи случай на недоносено бебе и първата успешна история за екипа ни, който го върна към живота и го отглежда в продължение на 24 дни, добавя тя, като уточнява, че за последните три месеца през интензивния сектор на отделението са преминали 15 недоносени деца. Всички те са успешно лекувани и изписани здрави. В момента неонатолозите от отделението се грижат за пет недоносени деца.

 

„Правим освещаването на отделението на този ден, защото качеството на неонатологичната помощ се измерва именно с нивото на грижата към най-уязвимите пациенти – преждевременно родените деца и тези, за които се изисква интензивно лечение. Освен че екипът ни има висока експертиза и квалификация и разполагаме с последно поколение високоспециализирана апаратура, също много важно е в лечението на децата да влагаме сърце, обич и нашата дълбока увереност в добрия резултат от лечението, с която подхождаме при всеки конкретен случай“, подчертава д-р Търнева.

 

Целта ни е да се раждат нормално доносени бебета, изтъква д-р Горан Радински, който ръководи АГ отделението на болницата, но набляга на факта, че причините, повишаващи риска за раждането на недоносено бебе са комплексни и в повечето случаи са с неясна етиология. „Сред рисковите фактори за преждевременно раждане, наред с хронични заболявания и инфекции по време на бременността, се считат начинът на живот и хранене, т.е. количеството и качеството на храната. При нисък индекс на телесната маса, дължащ се на лошо социално и икономическо положение, лош хранителен режим, рискът за преждевременно раждане е два пъти по висок“, посочва акушер-гинекологът. Сред поправимите фактори той назовава тютюнопушенето, употребата на алкохол и наркотични вещества.

 

В желанието си да предостави оптимална грижа за най-малките си пациенти, ДКЦ „Пълмед“ въведе наскоро две нови пакетни грижи за проследяване на новородено, осъществявани от лекари от Неонатологията и други отделения на медицинския комплекс. Основният пакет за проследяване на новородено включва предродилна и следродилна консултация с неонатолог, както и извършване на трансфонтанелна и абдоминална ехография. В пакета се предвижда също консултация с ортопед и ултразвукова диагностика на тазобедрени стави.

 

Вторият пакет е разширен вариант на първия, като новороденото се проследява до навършване на една година. Освен консултациите с неонатолог и други специалисти, се извършват 12 детски консултации – по една всеки месец. Двукратно в рамките на първите 6 месеца от раждането се прави трансфонтанелен ехографски преглед, както и ехографско изследване на вътрешните органи. Консултацията с ортопед се придружава и с ултразвукова диагностика на тазобедрени стави.

 

Стремежът ни е чрез добра превенция и профилактика да помагаме на малките си пациенти да бъдат здрави и да насочваме техните родители към правилната грижа за тяхното физическо и нервно-психично развитие още в първите месеци на живота, обобщава д-р Търнева.