EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Млади майки-медици на пост в името на здравето

Във втора част от импровизираната ни рубрика майки-лекари на пост в името на здравето, този път ще ви представим не само лекари, но и медицински лаборанти и като цяло медици - жени и млади майки.

За това какво им е липсвало по време на майчинството от работния процес и как съчетават отговорните си професии в Клиничната лаборатория на най-големия частен медицински комплекс в Пловдив с това да са майки, ви представяме:

 

Д-р Вилияна Аликова-лекар в Клинична лаборатория на УМБАЛ „Пълмед“ и Десислава Сотирова – лаборант в Лабораторията.

 

Д-р Вилияна Аликова-лекар в Клинична лаборатория на УМБАЛ „Пълмед“: Удовлетворена съм от изборите си в личен и в професионален план

„Повечето майки знаят, по време на майчинството дните ти с детето са доста едноообразни и при динамична професия, каквато е моята и в едно от най-натоварените звена в болницата -Клиничната лаборатория, най-много започва да ти липсва динамиката и работата с хора. След като майчинството ми приключи постъпих на работа в медицински комплекс „Пълмед“ и реално бях нова в екипа. Благодаря им, че ме посрещнаха с професионално и в същото време топло отношение. Въведоха ме в работата и в момента,  7 месеца след като съм част от екипа, имам чувството, че винаги съм работила само с тях.“, това коментира д-р Вилияна Аликова, лекар в Клинична лаборатория на медицински комплекс „Пълмед“. Специалистът постъпва на работа в структурата буквално непосредствено след приключването на 2-годишния й полагаем отпуск за отглеждане на дете. Казва, че за момента се справя със съчетаването на динамичната си професия и майчински задължения като за това голяма заслуга има и екипа с който работи.

„В лабораторията сме 4 колеги, които имаме малки деца и покрай професионалните въпроси винаги успяваме да „откраднем“ малко време, за да споделим своите виждания за отглеждането на децата“.

Прекарва почти целия си ден сред апаратура, епруветки и компютърни системи, но казва, че работи с желание и е доволна както от изборите, които е направила за себе си в личен, но и в професионален план.

„Продължих специализацията си в „Пълмед“ като успоредно с това и работя активно в структурата. Горда майка съм на 2,8г. момче и въпреки „бързането“ сутрин за детска градина и динамиката в Лабораторията, мисля, че всичко си заслужава. Удовлетворена съм“.

 

Десислава Сотирова, лаборант в Клинична лаборатория на УМБАЛ „Пълмед“

„Детенцето ми – момиченце, вече е на малко над 3г., но когато се върнах на работа-месец преди изтичането на 2-годишния ми отпуск за отглеждане на дете, най-много ми липсваше рутината на професионалния ден – общуването с пациентите и колегите. Поддържах връзка с колектива дори по време на майчинството затова когато се завърнах вече бях информирана за това дали в структурата има промени. Всички бяха позитивни, имаме много нови и млади колеги, така че работим успешно, както винаги. Понякога ми е трудно да съчетавам всички задължения, които една майка има с професията, тъй като тя е също много динамична, но смятам, че се справям успешно. Разчитам и на помощта на съпруга ми и на баби“. Това коментира Десислава Сотирова, лаборант в Клинична лаборатория на УМБАЛ „Пълмед“ и потвърждава, че темата за децата винаги присъства в личните разговори, които води с колегите си.

„Обичам семейството си, но и работата си. Предизвикателства винаги има, тъй като работя и с пациенти и с апаратура. Натоварването не ме плаши и твърдя, че обичам професията си“, казва още тя и уточнява, че не обича да се оплаква нито в професионален, нито в личен план.

 

В поредицата ще ви представим и много други млади майки от екипа на медицинския комплекс и тяхната мотивация при връщането им на пост, в името на пациентите. В момента над 55 дами от медицинския комплекс са в отпуск по майчинство, а голяма част са току що или скоро завърнали се.