EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Митрополит Николай оглави настоятелството на най-голямата верига болници " Булфарма

Първия медал от Токио ще посветим на лекарите, обеща Стефка Костадинова

Проф. Герджиков: Ще опитаме да излекуваме недоверието, настанило се между лекари и пациент

 

24 часа  стр. 11  

17.7.2021

 

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай оглави болничното настоятелство "Вяра, надежда и любов" на най-голямата верига лечебни заведения "Булфарма", сред които са "Софиямед", "Пълмед", "Бургасмед", "Здраве" и "Проф. Д. Ранев". Учредяването беше в петък.

Зам.-председател е олимпийската шампионка и многократна носителка на европейски и световни титли, световната рекордьорка на скок височина и шеф на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова. Член на управителния съвет е проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет и председател на Съвета на ректорите.

Настоятелството ще е независим посредник между пациентите и болниците от групата и между пациентите и държавата. То ще може да предлага мерки за подобряване на дейността на лечебните заведения, като при необходимост ще провежда инициативи, информационни и дарителски кампании. Настоятелството ще има възможност да участва и в разпределянето на направени дарения на болничната група.

"Човешките болести в голяма степен са отражение на духовните. Ако човек е духовно здрав, ще е здрав и физически", каза митрополит Николай. Той е доволен, че Светият синод под председателството на Негово Светейшество патриарх Неофит единодушно е благословил да заема поста на председател на настоятелството, защото "злото в този живот се преумножи, а едно от последните му изражения е коронавирусът".

Когато бил поканен в настоятелството, митрополит Николай направил свое проучване. "Със спокойна съвест мога да констатирам, че лекарите и служителите в групата "Булфарма" не само са много добри професионалисти, но забелязах основно човечност. Това, което толкова много липсва в нашия живот и в нашето общество. В отделенията, в които можах да придобия впечатления, почувствах, че са създали семейство, към което се причисляват и всички пациенти. Когато един лекар съзнава, че неговият пациент е божий образ и божие подобие, подхожда с вяра, с молитва, с благоговение в грижата си да вдъхне надежда, да облекчи болката и страданието на този човек", каза още владиката.

Стефка Костадинова пък обеща, че първият медал от предстоящата олимпиада в Токио ще бъде посветен на лекарите. "Всички здравни специалисти са благословени, те дават живот, те лекуват живота. В "Софиямед" бяха излекувани 12 мои колеги. Благодарение на тези прекрасни доктори тези 12 човека ще пътуват за Токио", каза шефката на Българския олимпийски комитет.

"И тримата не сме лекари, затова няма как да лекуваме човешките болести. Нашата работа ще е свързана с това да се опитаме да помогнем за излекуване на една от духовните болести и тя е недоверието, което се е настанило между лекари и пациенти. Епидемията умори и изнерви всички, а без нея тази липса на доверие ни мъчи отдавна", каза проф. Анастас Герджиков.