EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Леглата за ковид в "Пълмед" са почти изчерпани

Почти всички легла за лечение на пациенти с коронавирус в Университетска болница „Пълмед“ в Пловдив вече са заети. Това заяви в интервю за Радио Пловдив началникът на отделението доктор Любомир Сапунджиев. В болницата има разкрити 60 легла за лечение на пациенти с коронавирус. 48 от тях са в Ковид отделението, като те вече са запълнени. Отделно осем са леглата в педиатричното отделение, а четири в клиниката „Уши, нос гърло“. 16 са леглата за интензивни грижи, като до снощи там е имало само едно свободно легло, обясни доктор Любомир Сапунджиев.


БНР Пловдив
4.11.2021

„Ако погледнете разпределението на леглата, прави впечатление, че на 5 болнични легла има по едно в КАРИТ, което ясно показва очакваната тежест на заболяването. Тоест - от пет хоспитализирани, един стига до КАРИТ“, подчерта доктор Сапунждиев.

Той допълни, че прави впечатление и възрастовата група на боледуващите. Пациентите са възрастни и неваксинирани, които имат придружаващи заболявания. Но има и млади хора.

Сред хоспитализираните обаче най-малко са тези, които са в средната възраст от 40 до 60 години.

Доктор Сапунджиев подчерта, че от октомври миналата година до този момент едва седем от пациентите, които са лекувани там от коронавирус, са били с частични имунизации, което според него говори достатъчно добре за ефективността на ваксините срещу Covid-19.

 

Цялото интервю с доктор Любомир Сапунджиев можете да чуете в звуковия файл.