EN
Back to top hospitalpulmed.bg

ЛЕКАРИ ОТ УМБАЛ "ПЪЛМЕД" СПАСИХА БРЕМЕННА И БЕБЕТО Й СЛЕД 23 ДНИ В РЕАНИМАЦИЯ

Телеграф  стр. 6

7.2.2020

 

Бременна в 6 месец жена и бебето й спасиха специалистите от УМБАЛ "Пълмед", съобщиха от пловдивската болница.

32-годишната Зорница получава задух и посещава Спешно отделение на лечебното заведение с данни за остра вирусна инфекция. Спешните медици я консултират с д-р Спас Патишанов, началник на АГ отделението в болницата. След извършване на изследвания лекарите установяват, че тя е развила бактериална пневмония, която застрашава както нейния, така и живота на бебето й. Тя веднага е преведена в Отделение по анестезиология и интензивно лечение, по -известно като Реанимация, където цели 23 дни екипът се бори за живота й, както и този на неродения й син.

"Пациентката дойде при нас по спешност с тежка дихателна недостатъчност, с клинични и параклинични изяви на сепсис.

Приехме я в септичен шок, което наложи включването й на белодробна вентилация и като цяло провеждане на сериозно интензивно лечение. Състоянието й изискваше ежедневно мониториране на плода от АГ специалистите, кардиолозите ни също извършваха ежедневен мониторинг. Колаборацията между всички отделения беше на най-високото възможно ниво, включително направихме консултация и с националния консултант проф. Чавдар Стефанов, което изключително много ме радва.

Зорница бе във вече стабилно състояние на 17-18 ден от интензивното й лечение, но пролежа в Реанимация още седмица", коментира д-р Ангел Балинов, и.д. началник на ОАИЛ в УМБАЛ "Пълмед".

След преведените реанимационни действия пациентката е преведена за наблюдение за още месец в АГ отделението на болницата, където д-р Патишанов и екипът му следят нейното състояние и това на бебето ежечасно.

"След проследяване на бремеността до термин се взе решение за родоразрешение чрез Цезарово сечение, впредвид едрия плод и избягване на контакт с фипните вируси.Радвам се, че при Зорница и бебето й всичко се разви по най-благоприятния възможен начин и днес държи в ръцете си най-голямото щастие", коментира д-р Патишанов.

На 23-ти януари 2020 г. се ражда сина на Зорница - Константин с мерки от 3,750кг. и 51 см. Те са изписани от лечебното заведение на 28-ми януари.

"Цялото ми семейство отправя истински благодарности към екипите на отделение по "Анестезиология и интензивно лечение" и отделение по "Акушерство и гинекология" ръководени от доктор Ангел Балинов и доктор Спас Патишанов, като им пожелава да бъдат все така всеотдайни към професията, която са избрали и чрез високия си професионализъм, да връщат усмивките на хората", споделя искрено Зорница.