EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Ендокринолозите от „Пълмед“ с безплатни консултации по повод Световния ден за борба с диабета

За отбелязването на Световния ден за борба с диабета, на 14 ноември, вторник, всички свободни от график лекари в Клиниката по вътрешни болести с отделение по ендокринология на УМБАЛ „Пълмед“ ще дават безплатни консултации за диабет и предиабет (метаболитен синдром). Безплатните консултации ще се осъществяват от 10 до 17 часа, като желаещите не е необходимо да записват час. Информация за точното място на прегледите ще се дава в деня, на регистратурата на лечебното заведение.

 

При необходимост по време на консултациите ще се изследва кръвна захар и гликиран хемоглобин.

 

Екипът на клиниката участва и в други инициативи, свързани с борбата и превенцията на диабета, една от които е националната кампания "Не чакай диабета, изследвай се днес!"

 

Доц. д-р Митко Митков, д.м., началник на Клиниката по вътрешни болести с отделение по ендокринология на УМБАЛ „Пълмед“ коментира обезпокоителния факт, сочен от статистиката, че почти половината от заболелите не са диагностицирани и не знаят, че живеят с това състояние. „Затова е препоръчително заболяването да се търси активно. Аз бих препоръчал изследване на кръвна захар и гликиран хемоглобин поне веднъж годишно при лица с наднормено тегло и при наличие на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет. В много случаи захарен диабет тип 2 и неговите усложнения могат да бъдат отложени или предотвратени чрез възприемане и поддържане на здравословни навици“, изтъква доц.Митков.