EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Д-р Павлина Пискова: При язва и гастрит яжте често, бавно, на малки порции

През есента и зимата да се консумират варени, печени или задушени храни, а не пържени или панирани

 

в.Доктор

20.11.2023г.

 

Гастритът и язвата на стомаха са много масови и мъчителни заболявания, които често се обострят без предизвестие. Как да се лекуваме, обясни д-р Павлина Пискова, гастроентеролог от УМБАЛ „Пълмед“ в интервю за в. Доктор.

 

- Д-р Пискова, често се казва, че през есента, както и през пролетта, хроничните стомашно-чревни заболявания се обострят. Така ли е?

- Не може да се говори за определена сезонност на гастроентерологичните заболявания с малки изключения, каквито са хроничните гастрити и язвената болест.

Най-ясно са изразени сезонните обостряния при хронични гастрити и стомашна язва.

 

- Кои са причините?

- Те са комплексни. На първо място, това е промяната в режима и вида на храненето. Напролет, след сравнително бедната диета, се отключва сериозно разнообразие в менюто. Наесен идва точно обратното - след лятото, богато на плодове и зеленчуци с високо водно съдържание, идва есента с плодове и зеленчуци, богати на целулоза, която трудно се усвоява.

Другата важна причина са климатичните промени: през есента денят става по- кратък, променя се атмосферното налягане и се понижава температурата. Всичко това поставя по-големи изисквания към организма, което е стрес за него и води до хормонални промени и повишено отделяне на гастрин и солна киселина, а това неминуемо обостря гастрита и язвата.

 

- Как може да се избегнат тези причини?

- На всеки е ясно, че не можем да променим времето, но е възможно да спазваме диета или хранителен режим. Например:

• да се изключат пържени храни, силни подправки, да се включат в менюто варени или приготвени на пара зеленчуци;

• месото да не е тлъсто, а рибата да е приготвена на пара;

• плодовете е добре да са обелени. Подходящи са печена тиква и печена ябълка;

• алкохолът и кафето да се намалят до минимум през преходните сезони.

 

- Каква е ролята на кафето, черния и зеления чай?

- При приемане на кафе се отделя по-голямо количество стомашна киселина, което обостря съществуващите гастрит или язва. Главната причина за появата и съществуването на гастрит и язва е бактерията Хеликобактер пилори. Проучванията показват, че пиенето на зелен или черен чай поне веднъж седмично може значително да намали разпространението на Хеликобактер пилори. Това става благодарение на антибактериалните им свойства. От друга страна, зеленият и черният чай съдържат танини (съдържанието им е по-голямо в зеления чай), които имат дразнещо действие върху стомашната лигавица.

 

- Има ли възраст, в която по-често се проявяват различните видове гастрити, язви?

- Хеликобактер пилори е главният и най-често срещан етиологичен агент за язвената болест и хроничните гастрити. Честотата на инфекциите нараства с възрастта, следователно се увеличава и броят на гастритите и язвите със самата възраст. В развитите страни 50% ОТ ХОРАТА НАД 60 Г. боледуват от язвена болест.

 

- Как може да да бъдат облекчени "сезонните" прояви на тези хронични заболявания?

- Чрез спазването на определена диета и ерадикация на Хеликобактер пилори като основен причинител на тези заболявания.

 

- Възможно ли е обострен гастрит или язва да се объркат със сърдечносъдово заболяване?

- Да, могат да бъдат сбъркани с остър миокарден инфаркт и перикардит, затова е необходимо да се направи ЕКГ и ехокардиография, и да се изследват сърдечни ензими.

 

- Има ли билки, които биха подпомогнали медикаментозното лечение?

- Приемането на определени билки може да подпомогне оздравителния процес, но е задължителна консултация с гастроентеролог. Цветовете от лайка имат противовъзпалително действие върху лигавицата на стомаха. Ментата показва анестетичен спазмолитичен и газогонен ефект същевременно, стимулира жлъчната и чернодробната функция. Маточината се използва, когато гастритът е придружен с невроза. Действа спазмолитично, седативно и сънотворно. Има благоприятен ефект и при функционални проблеми със сърцето.

 

- Има ли лекарства за други заболявания, които може да обострят стомашно-чревните проблеми?

- Да, основната група са нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС), ВКЛЮЧИТЕЛНО И АСПИРИН, който има и антиагрегантен ефект. Те се използват основно за лечение на ставни неврологични заболявания. От една страна, НСПВС имат директно увреждащо въздействие върху лигавицата на дванадесетопръстника и стомаха. От друга страна, намаляват синтеза на простагландините, които имат защитна роля в лигавичната бариера. Поради това НСПВС увреждат стомаха и дванадесетопръстника и при парентерално приложение.

Други групи, които причиняват гастрити и язви, са глюкокортикостероидите, бифосфонатите и някои химиотерапевтици.

 

- Кои са симптомите, при които човек трябва незабавно да потърси гастроентеролог?

- Това са т.нар. алармиращи симптоми, които задължават извършването на ендоскопско изследване.Те са кървене, загуба на тегло, анемия, повръщане, присядане при преглъщане, неовладяваща се болка.

 

- Какви са вашите препоръки за поведение на хората със стомашно-чревни болести през есента и зимата?

- Важно е да се знае, че всяка механично и химично дразнеща храна, горещо, студено, люто, кисело, силно подправени, както и груби и трудносмилаеми храни, могат да доведат до дискомфорт и обостряне на гастрита и язвата.

Повишена киселинност могат да предизвикат и алкохол, газирани напитки и концентрирани захари. Съветът ми към пациентите с диагностициран гастрит или язва е да спазват хигиенно-диетичен режим и да консумират храни, приготвени посредством варене, печене или задушаване, а да избягват такива, приготвени посредством пържене, опушване или паниране. Да се хранят редовно, често, бавно и на малки порции, с максимално добро сдъвкване на храната.

 

- Предстои поредица от зимни празници. Какви са вашите съвети към хората с хроничен гастрит, язва и други стомашно-чревни болести?

- Предстоящите коледни и новогодишни празници са предизвикателство, което може да обостри наличните хронични стомашно-чревни заболявания,както и да предизвика остри такива. Приемането на висококалорични храни, такива с високо съдържание на мазнини, в комбинация с алкохол, води до горно-долно-диспептичен синдром, жлъчни, чернодробни и панкреасни реакции. Гастритите и стомашните язви се обострят при злоупотреба с пикантни храни и подправки.

ОСТЪР ПАНКРЕАТИТ ВЪЗНИКВА при консумация на мазни храни с алкохол.

При жлъчно-каменната болест се провокират кризи с мазни и пържени храни. Остър алкохолен хепатит възниква при приемането на големи количества алкохол.

В повечето случаи комбинацията от липсата на чувство за мярка, употребата на големи количества алкохол, прекалено много подправки и мазна храна довежда хората до болница по време на празници.

Бъдете умерени във всичко, за да се насладите на празниците!

 

***

Визитка

Д-р Павлина Пискова е част от екипа на Отделението по гастроентерология на УМБАЛ "Пълмед" от 2018 г. Тя е завършила медицина в Медицинския университет в Пловдив. Придобила е две медицински специалности - през 2005 г. по вътрешни болести, а 12 години по-късно и по гастроентерология. В началото на кариерата си работи като участъков лекар в селата Храбрино и Три водици, а след това 12 години е ординатор в Отделението по гастроентерология на МБАЛ "Пловдив".

Има сертификати по конвенционална абдоминална ехография и ехография на повърхностни структури (първо ниво), по конвенционална гастроинтестинална ендоскопия с биопсия (първо ниво) и по интервенционална гастроинтестинална ендоскопия (второ ниво).

 

Автор: Мария ИВАНОВА