EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Д-р Кристиян Гоновски, Отделение по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Пълмед“: Възстановяваваме стави, сухожилия и меки тъкани с помощта на плазмотерапия

Д-р Кристиян Гоновски е ортопед - хирург с опит и интереси в областта на плазмотерапията и спортната медицина. Извършва диагностика и лечение на пациенти с ортопедични заболявания: счупвания, артрози, болки в ставите, навяхвания, възпалителни и дегенеративни състояния, както и ехография на тазобедрени стави при възрастни и деца на 6-8 седмична възраст.


 

Образованието си д-р Гоновски получава в Медицински университет - Пловдив през 2009 г. Своята специалност Ортопедия и травматология придобива през 2015 г., а година по-рано завършва магистратура по Обществено здраве и здравен мениджмънт. От 2019 г. специалистът работи като ортопед-травматолог в УМБАЛ "Пълмед" – гр. Пловдив.


 

С д-р Гоновски разговаряхме за плазмотерапията в ортопедията.

 

Д-р Гоновски, какво представлява плазмотерапията и наистина ли е алтернативен метод за лечение на болката?

 

Да. Това е иновационен метод за  инжекционно въвеждане на тромбоцитна автоложна плазма в тъканите на човека - с цел локална стимулация на регенераторните процеси.

 

Тромбоцитната автоложна плазма е продукт, който се получава след центрофугиране в специална епруветка на взета от човека кръв, като се отделят червените и белите кръвни телца. При този процес се получава плазма (бледожълт течен компонент на кръвта), обогатена с тромбоцити - кръвните елементи, участващи в процеса на кръвосъсирване.

 

 

При кои състояния в ортопедията и травматологията е приложима плазмотерапията?

 

Приложима е при всички възпалителни заболявания като:

Остеоартрит и дегенеративни ставни заболявания - гонартроза, коксартроза, дископатия, радикулит. Също така при периартрити, епикондилити, плантарен фасциит, шип в петата, тендинит на пателата.

 

Прилагаме плазмотерапия и при болки, вследствие на различни спортни травми - като скъсване на предна кръстна връзка, менискални увреди и лезии, увреди на ротаторен маншон, след тежки навяхвания, свързани с връзкови увреди.

 

Методът има своето място и при псевдоартрози - като допълнение към основното лечение - за стимулиране на костното срастване и съкращаване на сроковете на оздравяване.

 

Плазмотерапията се ползва и при асептични некрози.

 

Този вид лечение съвместим ли е с други видове терапии?


Плазмотерапията може да бъде комбинирана с хиалуронова киселина като има синергично  действие по отношение на ефектите.

 

Откога методът се прилага в УМБАЛ „Пълмед“ и какво всъщност може да предложи болницата на пациентите, избрали плазмотерапията?

 

В УМБАЛ „Пълмед“ методът се прилага от почти една година вече, а от последните шест месеца с “пълна пара“, тъй като е почти без странични ефекти и с много добър ефект. В УМБАЛ „Пълмед“ възстановяваваме стави, сухожилия и меки тъкани с помощта на плазмотерапия.

 

Представете ни опита на Отделението по ортопедия и травматология на Университетска болница „Пълмед“ с метода.


Както споменах – заболяванията, при които може да се приложи, са наистина доста. Затова и случаите, по които сме работили с моите колеги в УМБАЛ „Пълмед“, са много. Най-сериозен опит имаме с приложение на плазмотерапията при артрози на коленни и тазобедрени стави, както и при епикондилити.

 

Успешно прилагаме метода при псевдоартрози и фрактури със забавена консолидация. Преди около три седмици успешно излекувахме една псевдоартроза на бедро, вследствие на пътно-транспортно произшествие. Процесът на проследяване продължи осем месеца.

 

Друг интересен случай е на младо момче на 26 години. След фрактура на раменната кост и забавено страстване, пациентът в момента е подложен на плазмотерапия и смело мога да кажа, че резулатът е добър.

 

Безопасен ли е методът и има ли противопоказания?

 

Да. Както всяка друга манипулация, с цел инжектиране на вещества, и тук има противопозания при прилагането. Например при пациенти с туморни заболявания, тромбоцитопении, фебрилни състояния, грип или някои други инфекциозни заболявания, кожни инфекции.

 

Какво трябва да имат предвид пациентите на УМБАЛ „Пълмед“ преди, по време и след терапията?


Трябва да имат предвид, че това е манипулация, която се извършва изключително в амбулаторни условия и при спазване на всички принципи на асептика и антисептика.

 

Ако пациентът е на антикоагуланти, трябва да е спрял приема им пет дни преди процедурата и е препоръчително да се изследва протромбиново време.

 

Също така е важно да не е приемал кортикостероидни и нестероидни медикаменти минимум една седмица преди започване на плазмотерапията.

 

В деня преди манипулацията пациентът трябва да е приел поне литър и половина течности.

 

Съществува ли т. нар. възстановителен период за пациента след процедурата?

 

За да се намали болката и подуване на мястото на инжектиране, което се наблюдава при повечето пациенти, в продължение на 2-3 дни след процедурата може да се нанася лед върху зоната от 3 до 5 пъти дневно за около 20 минути. Подобен ефект се получава и при прилагането на охлаждащ гел, предлаган от фармацевтичните компании на пазара.

 

Може да се ограничи временно и двигателният режим, като се правят по-умерени разходки и се избягват упражнения, или работа с вдигане на тежести.

 

Колко процедури препоръчват специалистите в рамките примерно на месец?

 

Броят им се определя индивидуално - в зависимост от степента на заболяването и интензитета на болката. Най-често процедурите са между една и три, но могат да достигнат и до пет, като се извършват през седмица в период от един месец.

 

Колко дълготрайна е ползата за пациента след прилагането на метода?


За настъпване на ефект може да са нужни няколко инжекции на сесия, както и няколко сесии в продължение на 3 до 6 месеца. Инжектирането трябва да бъде точно, така че веществото да се постави именно в зоните, които се нуждаят от възстановяване. А за продължителността на ефекта не може да се каже с точност, тъй като всеки един пациент е строго индивидуален и с различен праг на болка, с различна степен на заболяване. Сама по себе си плазмотерапията не е панацея. Целта на прилагането й е да се минимализира количеството на приеманите от пациента стероидни и нестероидни препарати.

 

Източник: В. "Телеграф"