EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Д-р Иван Делчев, УНГ специалист в "Пълмед": Надяваме се да няма нова вълна на грипа

Тази година грипната вълна не пощади нито една възрастова група. Това коментира д-р Иван Делчев, специалист „Уши, нос и гърло“ в УМБАЛ и ДКЦ  „Пълмед“  в репортаж за предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS. Той посочи какви са симптомите на грипа и какви са усложненията след вируса.

 

При децата е температурата до 40 градуса и кара родителите да търсят рано лекарска помощ. При възрастните грипа протича по-леко и търсенето на лекарската помощ е на по-късен етап.

 

„Макар че последната седмица имаше леко отстъпление на грипа, последните месеци отделенията ни бяха пълни, натоварени с пациенти с различни усложнение от грип А. Най-честите усложнения са свързани с дихателната система и възпаление на ушите - на средната част на ухото (отит) или усложение със слухова загуба“, коментира д-р Делчев и обръща внимание, че без подходящо лечение може да се стигне и до трайна загуба на слух. Специалистът уточни и че според последната информация в момента около 60% циркулира грип А, но че има пациенти и с грип В.

„По-често в практиката ни се срещане с деца и усложнения при тях, по -малко възрастни, над 65г. Надяваме се да няма нова вълна на грипа, температурите да се повишат и да имаме една хубава пролет".

 

Цялото интервю с д-р Делчев, вижте ТУК