EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Д-р Заприн Пепелов: "Пълмед" беше на първа линия в борбата с коронавируса

Пандемията показа, че лечебните заведения в Пловдив са на добро европейско и световно ниво


22.6.2020

в.Марица

https://www.marica.bg/samo-v-marica/intervyuta/d-r-zaprin-pepelov-plmed-beshe-na-prva-liniq-v-borbata-s-koronavirusa

 Д-р Заприн Пепелов е  управител на ДКЦ "Пълмед", с над 20 годишен стаж в медицината. Разговаряхме с него за дейността на медицинския комплекс по време на пандемията от  COVID-19 и след извънредното положение.


- Д-р Пепелов, разкажете за дейността на ръководения от вас център през последните месеци.
- Диагностично-консултативен център "Пълмед е един от най-големите в Южна България, като брой лекари, обеми и възможности на лабораториите, с които разполагаме. На територията на лечебното заведение има всички лаборатории, които  се занимават с доболнична и болнична помощ, включително и така наречения PCR-метод за диагностика. Апаратурата за него работи в центъра от 3-4 години. До преди това се занимаваше предимно с диагностика на хепатит, и на  ДНК и РНК-вируси.  След като в България се внесоха тестове за  COVID-19 ние заредихме и започнахме да работим и такива проби. Това стана някъде около 18 март. В Лабораторията ни до момента са изработени около 6000 PCR- и. Тъй като апарата ни е  модерен, работи с максимален капацитет. Имаме обучен персонал, който работи от години и за това успяхме бързо да се включим в организацията на областно ниво за обработване на проби за наличие на COVID-19. Първоначално нашите положителни проби за коронавирус се тестваха и в старозагорската лаборатория, тъй като тогава все още не бяхме признати от Министерството на здравеопазването за референтна лаборатория. Не след дълго-една-две седмици влязохме в заповедта на министъра на здравеопазването  Кирил Ананиев като референтна лаборатория за страната.


-Как работи лабораторията ви в момента?

- С голямо натоварване и интензитет. Извършваме и бързи тестове за коронавирус, в момента работим и по метода ELISA за изградени антитела имуноглоболини G и М.  Ако трябва да обясним М е за по-скоро прекарана инфекция, а G за прекарана инфекция преди два-три месеца. Това означава, че този човек, позитивиращ тези антитела по някакъв начин се е срещал с вируса.  Дали е преболедувал, или само е бил носител няма как да го знаем при отминала ситуация. Единственият метод, който сега потвържава вирусоносителство това е РCR-теста.-Сертифицирането  на лабораторията привлече ли още пациенти?

-  Да, още повече хора започнаха да ни се доваряват.  "Пълмед" е водещо лечебно заведение в Пловдив, областта и Южна България, и се ползваме с доверие от огромен брой от населението. За което им благодарим. Самата активна дейност на лечебното заведение в борбата с коронавируса стои в основата на това- с откриването на отделение за лечение на пациенти, с успехите на доста излекувани хора в лошо здравословно състояние и заплаха за живота. Ние имаме едни от най-добрите реанимационни екипи, които успяха да се справят блестящо със ситуацията.


Искам специално да отбележа д-р Гергана Чавдарова- Началник на Лабораторията по клинична имунология и микробиология на  "Пълмед". Всички сме много благодарни на нея и екипа за това, което сториха през този тежък период.  Взаимодействахме си добре с д-р  Моника Троянчева от РЗИ. Лабораторията ни работеше денонощно, получавахме проби от РЗИ Пазарджик и Пловдив, социални домове. Колегите работиха без почивка и се справиха отлично.


- Освен Пазарджишката болница, на която помогнахте активно с изпращане на лекари -анестезиолози, имаше ли други лечебни заведения, които черпеха от вашия опит?
Винаги сме помагали на всички, които са потърсили нашата помощ с каквото можем. С консултации, с лабораторни изследвания.  Основно помагахме  на частните лечебни заведения в Пловдив.


- "Пълмед" беше на първа линия в борбата с коронавируса. Как се справихте в тази ситуация?
 -През периода на извънредното положение "Пълмед" взимаше активно участие в борбата с вируса. Смея да твърдя, че в Пловдив сформирания Медицински щаб под ръководството на областния управител г-жа Дани Каназирева, директорите на РЗИ и полицията, общината, кмета и съответно големите болници, които бяха включени, се справи много добре. Работеше се в синхрон и за това резултатите в Пловдив са такива- изключително малко заразени и ниска смъртност. За това искам да изкажа специална благодарност на всички.
Като се уповаваме на нашия опит и знания можем да препоръчаме на управителите на големите предприятия, търговски обекти, вериги, да не се притесняват от тестването на персонала си, а напротив. Сега е моментът да тестваме с бързи тестове нашето население.  Така ще разберем колко от хората в Пловдивска област са се срещали с вируса, какъв е процента на изградените от тях антитела. Съответно, ако след бързия тест пациентът  позитивира  имуноглоболин M се препоръчва да се направи PCR-тест. Масовите тестове водят до изчистване на всяко едно „гнездо“, което може да възникне във всеки колектив, предприятие и т.н. Особено в хранителните и търговските вериги е  изключително важно да бъдат периодично тествани, тъй като през тях минават много хора, пазаруват хранителни продукти и носят риск от зараза. Това е нашата препоръка. Най-важното е да не се притесняват всички предприятия, включително и болници. Ние  сме преминали  през този период. Мисли се в обществото, че ако открият някой с COVID-19 в дадена фирма, ще дойдат и ще ги затворят. Това е изключително погрешно. Никой досега не е бил затворен, и не му е прекратявана дейността.  Заразените хора се поставят под карантина, прави се дезинфекция за няколко часа и всеки един обект бива пуснат да работи и да развива бизнеса си.  Нито една управляваща организация няма идея да бъде затваряно предприятие, или търговски обект. Напротив нашето желание е да предотвратим това затваряне, защото при едно масово заболяване във всеки един завод, или фирма е по-вероятно да затворят поради недостиг на здрави хора, отколкото да намерим няколко служителя, които да сложим под карантина и да предотвратим разпространението на заразата.


-Върнаха ли се пациентите, след като бяха отменени наложените ограничения?
- Да, определено след отпадането на извънредното положение се забелязва успокояване в хората. Имаше пациенти, задържали определени заболявания през този период. Стигнало се бе до доста усложнения. Колеги кардиолози и невролози съобщиха, че са зачестили случаите на инфаркти и инсулти, тъй като мнозина от страх да не бъдат заразени с коронавирус не са посещавали нито личния си лекар, нито  са провели консултация със специалист. За това след прекратяването на извънредното положение се разрешиха плановите приеми и операции, женските и детските консултации. Постепенно в нашата сфера нещата си минаха в нормалния порядък.-Има ли страх сред хората?

- Все още има определено притеснение, но на всички обясняваме, че ние сме едно от лечебните заведение, които първи се справихме с проблема. Поддържаме хигиена, носят се маски и други предпазни средства, най-вече се прави дезинфекция. Това е основното според мен, което трябва да се прави. Стриктно спазване на лична хигиена, да избягваме струпването на много хора, да се спазва дистанция.

 


- С какво се промени здравеопазването според вас през времето на пандемията?
-Специално в Пловдив се доказа, че лечебните заведения са на добро европейско и световно ниво. Нашите лекари са изключително образовани и компетентни. Всички се учихме в движение в борбата с вируса. Естествено четяхме какво се случва в Испания, Италия. Забелязва се връщането на доверието на хората в здравеопазването, с различни начини на подкрепа, благодарност и поздрави, особено на лекари на първа линия. За всички е много важно, че се повиши значително доверието на пациентите към лекарите и респективно здравните работници и като цяло системата на здравеопазването.