EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Д-р Евелина Дарабaнова от Пълмед:Шанс за развитие в България на младите медицински кадри у нас има

“Пандемията промени нагласата на обществото спрямо медицинските специалисти в България. Това даде възможност ние да дадем всичко от себе си. Шанс за развитие в България на младите медицински кадри у нас има, тъй като нашето образование е на високо ниво. Имаме страхотни специалисти, които искат да предадат опита си и знанията си, стига да попаднат на подходящото място като лечебно заведение. За моя радост и на моите колеги ние попаднахме именно на такова място в УМБАЛ „Пълмед“. Въпреки умората и при нас, и при нашите ментори, обучители и ръководители, те и по време на пандемията продължават да ни обучават и да ни дават възможност и ние да се развиваме“. Това коментира в дискусията на 24 часа, организирана по съвместен проект с Европейски парламент –„Бъдещето на здравеопазването след COVID-19", д-р Евелина Дарабанова, специализант последна година по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Пълмед“ и лекар на първа линия от началото на пандемията в ковид реанимацията на лечебното заведение.


Д-р Дарабанова изтъкна, че заставайки на първа линия младите лекари са имали възможността за постигане на по-добри резултати като обучение и реализация пред тях.


„Образованието дава много добра основа, но възможността да се развиваш зависи и от средата, в която работиш. Макар медицинското образование у нас да е на много високо ниво промяна в образователната система трябва да има- организационна, по отношение на провеждането на изпитите и вземането на специалности по години“.


Още какво каза д-р Дарабанова, както и останалите водещи специалисти в дискусията гледайте тук:https://www.24chasa.bg/novini/article/9669157