EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Д-р Атанас Гюлев, началник на УНГ отделението на УМБАЛ „Пълмед”: При настинка не позволявайте носът на детето да остава трайно запушен

От няколко месеца разполагаме с последно поколение система за минимално инвазивна аблация на тъканите

 

в.Марица

25.05.2023г.

 

Д-р Гюлев, каква е ситуацията със сезонните вируси в момента? С фокус към децата - за какво трябва да внимават родителите, за да се опазят малчуганите?

След двете вълни през декември-януари от грип А и после март-април от грип Б, в момента наблюдаваме относително затишие при сезонните вируси. Казвам относително, защото продължаваме ежедневно да преглеждаме и лекуваме пациенти с вирусни инфекции на горните дихателни пътища, просто броят на тези пациенти малко намаля. Най-засегнати, разбира се, са децата в предучилищна възраст, които и най-често страдат от усложнения на тези вирусни инфекции – отити, ларингити. Най-добрият съвет, който може да се даде на родителите за предпазване на малчуганите е, както винаги, да избягват контакти на децата с видимо болни хора, да избягват струпванията на големи групи и да ги обличат съобразно с все още променливото време навън.

 

Какви тежки последствия може да предизвикат тези инфекции и как да се избегнат?

При първата поява на симптоми, родителите е добре да не позволяват носът на детето да остава трайно запушен, а да сложат своевременно подсушаващи капки за нос и да промиват със солен разтвор, за да избегнат усложнения като отити и синуити. При съмнение за настъпило усложнение,  да избягват самолечението, особено с антибиотични капки и сиропи, а да потърсят специалист, който да назначи подходяща терапия. Екипът на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на УМБАЛ „Пълмед”е изключително добре подготвен да се справя както с вирусни инфекции на горните дихателни пътища, така и с усложненията им.

 

Отделението ви бе оборудвано  наскоро с нова апаратура за хирургическо лечение на сънна апнея, за отстраняване или намаляването обема на сливиците. Какви са нейните предимства?

От няколко месеца разполагаме с последно поколение система за минимално инвазивна аблация на тъканите на компанията OLYMPUS. Благодарение на нея можем да предложим ефективно хирургично лечение на пациентите си, които страдат от хронично затруднено носно дишане, хъркане, сънна апнея, отпускане на мекото небце или уголемяване на сливиците. Системата следи състоянието на тъканите по време на процедурата и позволява прецизно и безкръвно отстраняване на проблемите, без засягане на околните структури. Това осигурява на нашите пациенти минимален постоперативен дискомфорт и кратък период на възстановяване.

 

В кой момент се изчерпват консервативните методи за лечението на „проблемните сливици” и се решава, че е нужна операция?  Важи ли и днес правилото, че „ваденето” им трябва да се прави предимно в детска възраст?

В УНГ отделението на „Пълмед” винаги се ръководим от актуалните световни препоръки за лечение на заболяванията на сливиците. Според тях индикация за оперативно лечение са честите повтарящи се инфекции за кратък период от време, силно уголемените сливици (3 и 4 степен), които крият риск от развитие на обструктивна сънна апнея, преминаването на инфекцията от самите сливици към околните тъкани или усложнения в други органи като сърце, стави и бъбреци, причинени от хронично болните сливици. Тези правила се отнасят както за детската възраст, така и за възрастните. При малките пациенти по-чест проблем е аденоидната вегетация или така наречената „трета сливица“ или „носна сливица“. Ако тя не се диагностицира или не се отстрани навреме, може да настъпят трайни увреждания на носното дишане, слуха и захапката.

 

Вярно ли е, че третата сливица може да се появи отново след премахването ѝ?

При правилно извършена процедура и пълно премахване на сливичната тъкан в носоглътката, вероятност за повторно „израстване“ практически не съществува. В нашето отделение, за да предложим на нашите пациенти сигурни резултати, сме възприели практиката да оперираме трета сливица под ендоскопски контрол. Ендоскопията на нос и горни дихателни пътища е рутинен метод за диагностика в съвременната оториноларингология и нашият екип не изостава в това направление. Под ендоскопски контрол извършваме също ендоназална хирургия при заболявания на синусите, и проблеми с носното дишане.  

 

Визитка

 

Д-р Атанас Гюлев е началник на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на УМБАЛ „Пълмед”- Пловдив. През 2004г. завършва Медицински университет гр.Пловдив, а през 2012г.  придобива  специалност по УНГ болести. От 2004 г. до 2014г. работи в УМБАЛ "Св.Георги" в същия град. Д-р Гюлев е трето поколение специалист в лекуването на ушно-носно-гърлените болести, продължавайки семейната традиция унаследена от неговите баща и дядо.
Д-р Гюлев е член на Асоциацията по лицевите аномалии (АЛА). Той е специалист и в детската отология, като специфичен интерес представлява микрохирургията на ухото, особено при проблемни случаи.