EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Доц. д-р Митко Митков, началник на Клиниката по вътрешни болести в УМБАЛ „Пълмед“: „Цветущото здраве“ трябва да се доказва и амбулаторно

В.Монитор

17.02.2022г.

 

ДКЦ „Пълмед“ стартира предлагането на пакети за профилактика и диагностика на най-разпространените заболявания

Над десет пакета насочени към профилактика и диагностика на най-разпространените заболявания и нарушения на здравето започна да предлага ДКЦ „Пълмед“, гр. Пловдив. Главният фокус е в областта на кардиологичните заболявания, ендокринните и детски болести, както и урологичните, съдовите, неврологични, гастроентерологични, ревматологични и АГ нарушения. Някои от тези проблеми останаха неглижирани от пациентите в контекста на ковид, а други вследствие на вируса засилиха своето разпространение. Центърът осъществява и таргетиран постковид пакет. Доц. д-р Митко Митков, ръководител на Клиниката по вътрешни болести с отделение по ендокринология в „Пълмед“ е сред специалистите, които ще предоставят тези пакети.

 

-Доц. Митков, към кои ендокринни симптоми и синдроми са насочени профилактичните и диагностичните пакети на ДКЦ „Пълмед“и доколко те са свързани с „постковидния синдром“?


С известни резерви започнах да се отнасям към набиращата популярност диагноза „постковид синдром“, защото редица оплаквания „удачно“ се обясняват с този синдром и отлагат за неопределено време последващото диагностициране на пациента. За да обясним едно оплакване с „постковид синдром“, трябва да сме убедени, че причините, които са го породили ги е нямало преди заболяването, което не винаги е възможно.

От дълго време в телевизионния праймтайм се съобщава колко са заболелите от ковид, колко са излекуваните, колко са починалите. Но има един друг синдром, който отдавна е обявен за световна пандемия и е доста разпространен, но някак си се пренебрегва от населението. Това е метаболитният синдром. Най-често се проявява с наднормено тегло и промени в някои основни метаболитни показатели, и водят до развитие на захарен диабет, сериозни сърдечносъдови и мозъчносъдови усложнения, а дори и до смърт. Ако разглеждаме смъртните случаи при пациенти с придружаващ метаболитния синдром, може би числата ще са не по-малко драматични от ежедневно съобщаваните за ковид. Този синдром настъпва бавно и подмолно, няма остро начало, няма сигнален симптом, който задължително да ни накара да търсим медицинска помощ или консултация. Ако видим пациент с наднормено тегло или затлъстяване в коремната област, може да допуснем, че има предиспозиция за развитие на такъв синдром, но за да го докажем, трябват и някои допълнителни изследвания. Именно този минимум е включен в пакетите, които ДКЦ „Пълмед“ предлага. По този начин можем да диференцираме при кой пациент трябва да се направят допълнителни изследвания и къде да насочим вниманието си. При някои може само да се акцентира върху диетата и двигателната активност, при други да се предпишат спомагателни медикаменти, с оглед предпазване и профилактика на евентуалните усложнения, които са не по-малко сериозни.

Много говорим напоследък за субклиничен ковид, пост ковид синдром или дълъг ковид. Когато не става въпрос за специфичните за ковид оплаквания и лабораторни промени, наличието на информация за състоянието на пациента преди заболяването ковид е от голяма полза за последващото поведение. Предлагайки тези диагностични пакети на пациенти, които имат оплаквания в съответната насока, нашата идея е да се опитаме да преценим кое е новопоявило се, кое е обострено и кое е съществувало отпреди, но не е било диагностицирано. Добре е всеки човек да има „огледало“ на своето състояние.

 

-Какво е специфично например за пакет „Щитовидна жлеза“, който предлагате?


Сърцебиенето, главозамайването, хроничната умора и слабост, особено сред преболедували ковид, се афишира като част от постковидния синдром. Много от тези оплаквания може да се дължат, обаче и на заболяване на щитовидната жлеза. Все още е рано да се твърди какво е влиянието на SARS-CoV-2 не само върху щитовидната жлеза, но и на ендокринната система като цяло. Не мога да съм категоричен, че ковид предизвиква, или предразполага или опосредства развитието на тиреоидна патология, но тя и до пандемията е с немалка честота и е доста притеснителна. Най-разпространеното от тези заболявания, особено сред жените, е стряскащо звучащият, но често безсимптомно протичащ тиреоидит на Хашимото. С пакет „Щитовидна жлеза“ искаме да установим дали има някакъв проблем и дали се налага лечение, защото споменатите по-горе адаптивни възможности на организма могат да забавят навременното диагностициране. Първото което установяваме с пакета е функцията на жлезата, а другото е дали има морфологични промени, които също подлежат на проследяване. Както и при други заболявания, колкото по-навреме се установят проблемите, толкова по-добра е прогнозата.

 

-Може ли профилактиката и ранната диагностика да предотврати сериозно диабетно усложнение?


Диабетът е заболяване, което много често последва метаболитния синдром и е изключително важно да бъде навреме диагностициран. Диабет тип 1, т.нар. инсулинозависим, който е типично автоимунно заболяване се проявява много бързо и е с по-специфични симптоми. Пациентите с такива оплаквания сами ни намират. Но при диабет тип 2 нещата стоят малко по-сложно, тъй като човешкият организъм има много добри адаптивни способности. Този тип диабет се развива бавно и дава възможност на организма да се адаптира. Той няма водещ манифестен симптом, който директно да насочи към тази диагноза. Обикновено пациентите са насочени към нас от други специалисти, които установяват вече проявените усложнения. Това е причината да включим и такъв пакет, защото установи ли се диабет, той вече подлежи на контрол. Този пакет е предназначен за пациенти, за които не се налага болнично лечение, защото стигне ли се до хоспитализация, явно нещата са доста напреднали. Диабет тип 2 може да остане само на диетолечение и може да се повлияе много добре, но това не значи, че трябва да се остави без наблюдение. Въпреки че няма някакъв притеснителен симптом в началото, това не значи, че пациентът е в цветущо здраве. Това трябва периодично да се доказва и амбулаторно, за да се предотврати развитие на усложнения. Опитът ми от проследяване и лечение на захарната болест показва, че при добре компенсиран диабет няма сериозни усложнения дори и при боледуване от ковид.

 

-Репродуктивните нарушения, които са в основата на отделен пакет, може ли да са причинени и от прекаран ковид?


Факторите, които  водят до нарушения на репродуктивната функция са много. Те могат да са свързани с околната среда, с храната, с начина ни на живот, с медикаментите, които взимаме, понякога и без повод. Самият факт, че у нас има толкова много центрове за асистирана репродукция, говори за някакъв проблем. Причината за не малък процент от стерилитета и нарушенията в репродуктивната функция са ендокринни, затова предлагаме и такъв пакет, естествено – полово диференциран. Целта е да подпомогнем, където можем, репродуктивната функция на младите двойки, овладявайки този ендокринен проблем. Не са малко лесно установимите и лесно преодолими ендокринни проблеми, при които може да се получи зачеване, без да се стига до сложни ин витро процедури.

 

-Съветвате ли хора с автоимунни нарушения да се ваксинират срещу Ковид-19?


Няма контраиндикация и съветвам всички да се ваксинират, независимо от генезата на автоимунната патология. При това независимо дали е само тиреоидна патология или други по-редки ендокринни заболявания.

 

Визитка


Доц. д-р Митко Митков е началник на Клиника по вътрешни болести с отделение по ендокринология в „Пълмед“ от 2017г. Завършва МУ-Пловдив през 1989г. Работил е като ординатор и участъков лекар в гр. Хасково. През 1994 г. придобива специалност по Вътрешни болести, а през 1998г. специалност по ендокринология. През 2008г. защитава докторска дисертация пред Висшата Атестационна Комисия и получава докторска степен. От 2013г. е доцент в МУ-Пловдив.