EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Доц. Митков, УМБАЛ „Пълмед“: 30 минути ходене на ден снижава наполовина риска от захарен диабет

Почти половината от заболелите не знаят, че живеят с това състояние

 

Марица.бг

10.11.2023г.


Доц. Митков, взимаме повод от предстоящия Световен ден за борба с диабета, за да ви попитаме какви са данните за разпространението на това заболяване към настоящия момент? С какви инициативи ще отбележи 14 ноември Ендокринологията на „Пълмед“?

През последните години, надявам се всички разбраха смисъла на думата „пандемия“. Ние ендокринолозите, повече от 10 години говорим, че разпространението на диабета и преддиабетните състояния придобива мащабите на световна пандемия. По данни на Международната диабетна федерация (IDF) глобалното разпространение на диабета при 20–79-годишните през 2021 г. се оценява на 10,5% (536,6 милиона души) и се очаква да нарастне до 12,2% (783,2 милиона души) през 2045 г. В България според статистиката от това заболяване страдат около половин милион души. Обезпокоително е, че почти половината от заболелите не знаят, че живеят с това състояние.

За ендокринолозите всеки ден е ден за борба с диабета. На Световния ден за борба с диабета -14 ноември, всички свободни от график лекари в клиниката в „Пълмед“ ще дават безплатни консултации за диабет и предиабет, като при необходимост ще се изследва кръвна захар и гликиран хемоглобин. За безплатните консултации не е нужно записване на час. Освен това нашите ендокринолози и медицински сестри са включени и в други инициативи свързани с борбата и превенцията на диабета, една от които е националната кампания "Не чакай диабета, изследвай се днес!"

Всяка година се избира мото на Световния ден за борба с диабета. През 2023 г. фокусът е върху „Укрепване на глобалното здраве“. Тази тема се съсредоточава не само върху индивидуалното здраве, но също така подчертава важността на общностите да работят заедно в борбата с този глобален проблем.


Диабетът е „тиха“ болест, но какви всъщност са реалните рискове за хората, които имат високи нива на кръвна захар?

Определението „тиха болест“ се отнася за захарен диабет тип 2, който се развива бавно. Често липсват признаци на заболяването и се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод. Последствията и усложненията от захарния диабет могат да бъдат много тежки и с висока цена както за отделната личност, така и за цялото общество. Най-сериозни са съдовите усложнения – исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт. Не по-малък проблем са и развиващите се тъй наречени късни усложнения на болестта, засягащи очите, бъбреците, краката и водещи до значително влошаване качеството на живот.


Кои са най-изявените симптоми, алармиращи, че човек може би развива диабет?

Алармиращите симптоми са характерни за захарен диабет тип 1, срещащ се по-често при децата и младите хора. Това са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, постоянно чувство на глад. При захарен диабет тип 2 симптомите са по-разнообразни -  чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, наддаване на тегло, изтръпване и мравучкане на крайниците и др. 


Как протича терапията, ако такова заболяване бъде открито в ранен стадии и каква е опасността за пациента, ако напротив, лечението закъснее твърде дълго?

Диагностицирането на захарния диабет се базира на стойностите на кръвната захар и гликирания хемоглобин (HbA1c), които трябва да са в определени граници. Лечението зависи от типа диабет и се индивидуализира според актуалното състояние на пациента. Колкото по-рано започне лечението, толкова усложненията от диабета са с по-малки последствия както за болния, така и за близките и обществото. Контролират се както нивото на кръвната захар, така и другите съпътстващи диабета рискови фактори – артериална хипертония, дислипидемия, телесно тегло и др. Във всички случаи обаче, лечението започва с напътствия за оптимизиране на диетата и двигателната активност. От значение е и обучението на пациента, редовният самоконтрол намалява усложненията от диабета. Болният трябва да се научи да живее с тази коварна болест така, че тя да не пречи на неговата социална реализация.    


Могат ли хората да се предпазят от диабет например с подходящ двигателен режим или диета?

При захарен диабет тип 1 на този етап не можем да говорим за предпазване от заболяването, за разлика от захарен диабет тип 2. Малко статистика: един от 10 възрастни по света има захарен диабет. Над 90% от тях са със захарен диабет тип 2. Близо половината все още не са диагностицирани. Затова е препоръчително заболяването да се търси активно. Аз бих препоръчал изследване на кръвна захар и гликиран хемоглобин поне веднъж годишно при лица с наднормено тегло и при наличие на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет. В много случаи захарен диабет тип 2 и неговите усложнения могат да бъдат отложени или предотвратени чрез възприемане и поддържане на здравословни навици. Важно е подбирането на подходящ хранителен режим, с прецизиране на качеството, количеството и съдържанието на храната. Препоръчва се поне 30 минути умерена физическа активност през повечето дни от седмицата. Редовно ходене поне 30 минути дневно снижава наполовина риска от захарен диабет.

 

Визитка

Доц. д-р Митко Митков, д.м. е началник на Клиниката по вътрешни болести с отделение по ендокринология на УМБАЛ „Пълмед“. Специалист по ендокринология и по вътрешни болести, той повече от 30 години диагностицира и лекува пациенти със захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза, хипофизни и надбъбречни нарушения, репродуктивни проблеми, хормонални и метаболитни нарушения. Доц. Митков е и дългогодишен преподавател в Катедрата по ендокринология на Медицинския университет – Пловдив. През октомври тази година той бе удостоен с авторитетното отличие „Лекар на годината“ за дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност „Ендокринология и болести на обмяната“.