EN
Back to top hospitalpulmed.bg

ДКЦ „Пълмед“ предлага PCR тест за диагностика на коклюш

За да отговори на големия пациентски интерес вследствие увеличаването на случаите на коклюш, особено сред децата, ДКЦ „Пълмед“ въведе PCR тест за диагностика на заболяването. Тестването се извършва чрез взет с тампон назофарингеален секрет. Изследването се осъществява в работните дни от седмицата от 8:00 до 17:30ч., като единственото условие е пациентът да не е използвал капки за нос или назални кремове и мехлеми до час преди вземане на пробата.

 

Лабораторията по микробиология на „Пълмед“ разполага с най-прецизните тестове за откриване на причинителя на коклюша - грам-отрицателната бактерия bordetella pertusis. Резултатите се получават в същия ден, ако пробата се вземе до 12:00 часа на обяд, а ако е след това – резултатът ще е готов в следобедните часове на следващия ден. Цената на изследването е 45 лв.

 

Лекарите предупреждават, че характерна за заболяването е продължителната кашлица, най-често при бебета и малки деца с непълен имунизационен статус или такива които не са ваксинирани. Ранната диагностика на коклюша е гаранция за по-бързо и ефикасно излекуване, а също и за ограничаване на разпространението на заразата.