EN
Back to top hospitalpulmed.bg

В „Пълмед“ Бабинден е винаги вълнуващ празник

И тази година за екипа на Отделението по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Пълмед“ празникът Бабинден беше пъстър букет от емоции. Така е на всеки 21 януари, когато всъщност отбелязваме и Деня на родилната помощ, но тази година, тъй като се пада в неделя, акушерките и гинеколозите от структурата извършиха ритуала „на патерица“ в понеделник. Към тях се присъединиха и неоналолозите от болницата.

 

Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелства почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките, а днес тази традиция добавя дълбок поклон и към всеотдайния и високоотговорен труд на акушер-гинеколозите и акушерките за приноса им за развитието на родилната помощ в страната.

 

Както е в „клиничната“ практика на Отделението по акушерство и гинекология, ритуалът започна с измиване на ръцете на началника на отделението от старшата акушерка Ивана Петкова, която му подаде сапун, поля му с вода и му подари кърпа. При сапунисването на ръцете си, той с енергичен жест плъзна сапуна, за да може така лесно и гладко да протичат ражданията. Преди да избърше ръцете си, лекарят щедро разпръска с шепи вода и каза: „ Колкото капки вода, толкова здрави бебета да се родят през годината“. След това бяха измити и ръцете на д-р Мария Търнева, началник на Отделението по неонатология.

 

Тази година в ритуала се случи и нещо, което се прави тук за първи път. След като избърса ръцете си д-р Радински взе меденото менче и изми ръцете на старшата акушерка Петкова.

  

Начинът, по който се разчупи обредната питка е знак кой пол ще преобладава при новородените. За тази година питката показа, че двата пола ще бъдат представени поравно. За всеки от екипа това беше много емоционално и вълнуващо преживяване.

 

През миналата година в АГ отделението на болница „Пълмед“ са родени 765 бебенца, с 229 повече от предходната.  Последното новородено за 2023г. е момче и се казва Антон. От началото на 2024г. в отделението изплакаха за първи път 30 бебенца, а първото за годината е момиченцето Наталия.

 

Специално за Бабинден, д-р Горан Радински, който отскоро е началник на Отделението по акушерство и гинекология, пожела на членовете на екипа да са здрави, щастливи  и усмихнати и да бъдат все така отдадени на благородната си работа. „Безкрайното ви внимание, чистосърдечие и професионализъм ме карат да ви уважавам безкрайно много и съм горд, че именно такива хора са се посветили в професия с мисия за доброто“. 

 

От своя страна старшата акушерка Петкова също отправи поздравления за празника към всички от екипа на отделението, като им благодари за безкрайната отдаденост, за твърдостта при устояване на трудностите, през които всички заедно са преминали през изминалата година и са останали сплотени в името на бъдещето на отделението. „Прекланям се пред Вашия професионализъм и се гордея с вас. Вие сте пример за хора, които следват своя път неотклонно и проницателно, защото всички заедно имаме важната мисия да помагаме този свят да се обновява и да бъде вечно млад. Това е мисия, наречена „нов живот“. 

 

„На колегите си желая удовлетвореността и радостта от професията да бъдат техен вечен спътник, да бъдат здрави, да обичат неонатологията, да усъвършенстват компетенциите си и да продължават да даряват щастие на семействата на България! И не забравяйте, че ние сме най-щастливите хора на света, защото държим в ръцете си живота на децата ни!“, поздравява своя екип д-р Търнева, началник на Отделението по неонатология.