EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Близо 650 000 души у нас са с нарушена функция на щитовидната жлеза

От 25 до 31 май отбелязваме Международната тиреоидна седмица


Почти 11% от населението в България над 20-годишна възраст/около 650 хиляди души/ има нарушена функция на щитовидната жлеза. От тях 6.2 на сто имат хипотиреоидизъм и 4.5% са с повишена функция на щитовидната жлеза. 65% от пациентите с хипотиреоидизъм не знаят за това, не са диагностицирини и 75% от хората с повишена функция на жлезата. Огромен е броят на хората с възлеста гуша – 24.4 % от населението над 20-годишна възраст.

 

Причината повечето от хората да не подозират за проблема си е, че няма типични симптоми и много често ендокринните заболявания се откриват случайно. „Типични симпотими няма, те винаги могат да бъдат обяснени с нещо друго. Един пример е умората. Тя може да е причина за ендокринно заболяване, но и за много други. Често нарушена функция на щитовидната жлеза откриват в кардиологичните кабинети, тъй като тези пациенти правят сърдечни ритъмни нарушения. Кардиолозите вече знаят, че трябва да проверят дали причина за ритъмното нарушение не е повишената функция на жлезата“, коментира проф. д-р Анна- Мария Борисова – председател на Българското дружество по ендокринология и началник на Клиника по ендокринология в УМБАЛ „Софиямед“.

 

Според нея причините такъв голям процент от населението у нас да страда от различни заболявания, свързани с щитовидната жлеза са много. Но на първо място е генетичният фактор. „Тези заболявания са наследими: базедова болест, Хашимото, възлеста гуша. Човек има ли във семейството болен с ендокринно заболяване е добре да се изследва. Задължително е при бременните“, категорична е проф. Борисова.

 

Други фактори, които стават причина за нарушена функция на щитовидната жлеза са околната среда, стресът, радиацията, химията, някои инфекции, йодният дефицит.

 

Целта на Международната тиреоидна седмица, която се отбелязва от 25 до 31 май 2018 г. е да акцентира върху важността на щитовидната жлеза за протичането на всички жизнени процеси в организма. Тази година кампанията протича под мотото „Време е да проверите контролния панел на тялото си!“.

 

В УМБАЛ „Пълмед“ работят специалисти ендокринолози с дългогодишен опит. Можете да запишете час за консултация на тел 032 607 349.