EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Преглеждат безплатно за рак на кожата в „Пълмед“ на 10 май

Преглеждат безплатно за рак на кожата в „Пълмед“ на 10 май Преглеждат безплатно за рак на кожата в „Пълмед“ на 10 май Преглеждат безплатно за рак на кожата в „Пълмед“ на 10 май
Преглеждат безплатно за рак на кожата в „Пълмед“ на 10 май

24 часа Пловдив

05.05.2023г.

 

На 10 май, сряда, в Центъра по алергология и дерматология в медицински комплекс „Пълмед“ - Пловдив под ръководството на доц. д-р Румяна Янкова, дм, ще се проведат прегледи от безплатната кампания за профилактика на рака на кожата – Евромеланома 2023.

Основната кауза на тази европейска акция е да популяризира и разпространява информация за предотвратяване на рака на кожата, неговата ранна диагностика и лечение.

 

В рамките на кампанията срещу кожния рак, доц. Янкова ще преглежда безплатно в „Пълмед“ на 10 май, от 11:00 до 14:00ч. Прегледите ще се предлагат с предварително записване на тел. 032/ 607 300, или чрез платформата Супердок на https://superdoc.bg/lekar/kampania-evromelanoma. Дерматологът ще консултира безплатно пациенти в същия ден от 14:30 до 15:30 ч. и в клиника „Медидерма” с предварително записване на тел. 0888 835 403. 

 

Един от акцентите на кампанията тази година е правилната кожна фотозащита, като специално  внимание на нея трябва да обръщат хората при работа, спортуване и разходки на открито. Дерматолозите предупреждават за рисковете за развитие на кожен рак при злоупотреба със слънце на плажове, с УВ лъчи в солариуми и особено при слънчеви изгаряния.

 

В глобален мащаб, ракът на кожата е една от най-разпространените онкологични патологии  и заболеваемостта от него нараства по-бързо от всеки друг вид тумор. Повече информация за инициативата може да се намери на  www.euromelanoma.org/bulgaria.

 

„Най-уязвими към слънчевата радиация, респективно към ултравиолетовите лъчи, активната синя светлина и дори обилната дневна светлина, са хората от фототипове 1 и 2, тоест тези със светла кожа, руса и рижава коса и светли очи. Удълженото време на слънчево облъчване води до предозиране с всички последствия от необратимо увреждане на клетките на епидермиса и дермата, тяхната ДНК и ензимни процеси, които са не само остри и краткотрайни, а често дълготрайни, с невъзстановими последствия, включително познатото фотостареене на кожата и кожен рак”, обяснява доц. Янкова.