EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Откриха ми плоскостъпие. Опасно ли е? Какви са последиците, ако не се лекувам?

Откриха ми плоскостъпие. Опасно ли е? Какви са последиците, ако не се лекувам? Откриха ми плоскостъпие. Опасно ли е? Какви са последиците, ако не се лекувам? Откриха ми плоскостъпие. Опасно ли е? Какви са последиците, ако не се лекувам?
Откриха ми плоскостъпие. Опасно ли е? Какви са последиците, ако не се лекувам?

в. 24 часа  Стр. 25


Д-р Димитър Стаматов е завършил Медицинския университет в Пловдив. Натрупал е професионален опит в редица лечебни заведения в страната и чужбина, сред които ЦСМП Пловдив, NHS Shepton Mallet Treatment, Gatwick Park Hospital, Orthopaedics Salisbury District Hospital, Orthopaedics Brighton University Hospitals, МБАЛ Пловдив. Интересите му са във всички сфери на ортопедията и травматологията, но най-вече в ендопротезиране на долен крайник, хирургия на ходилото и детска ортопедия. Д-р Стаматов е член на Българската ортопедична и травматологична асоциация /ВОТА/, Дружество по хирургия на ходилото /BFAS/, AO Trauma International, GMC UK. ова са едни от най-често задаваните въпроси към д-р Димитър Стаматов, специалист по ортопедия и травматология в УМБАЛ "Пълмед" в Пловдив. Ето какво обяснява той за това толкова разпространено състояние.

Плоскостъпието е едно от найчестите оплаквания от страна на опорно-двигателния апарат. Обикновено се проявява след 40-годишна възраст, като засяга около 20% от населението. Всички деца до около 10-годишна възраст имат плоскостъпие, тревожно е, когато ги болят крачетата. Стъпалото има три свода - напречен, между палеца и безименния пръст и два надлъжни от основата на пръстите до петата. Ролята им е да омекотяват натоварването на тялото при ходене. Плоскостъпие се появява при спадане или изравняване на единия или двата свода. В резултат на това мускулите и сухожилията на ходилото и прасците се преобременяват и впоследствие ходилото се деформира.

Ако плоскостъпието не се лекува деформацията, постепенно се задълбочава, оплакванията на пациента прогресират. В началото има тежест и умора в ходилата и прасците. Болките обикновено се появяват след продължително ходене или стоене прав и се облекчават от почивка. Постепенно те се усилват, могат да се проявяват и в покой. Може да се появи и оток по гърба на ходилото, по-рядко на глезена. Постепенно стъпалото се удължава и разширява, после се деформира. Понякога се появяват силно болезнени мазоли в основата на пръстите. Затруднява се придвижването, а бягането и скачането стават невъзможни. В тежките случаи походката е силно затруднена и се налага използване на бастун. Страданието не е животозастрашаващо, но може да доведе до инвалидизация.

Най-честите причини за плоскостъпие са наследственото предразположение и наднорменото тегло. Роля играят и неудобните обувки - високите токчета са една от най-честите причини за проблеми с ходилата. Обувките с плоски подметки също не са подходящи. Продължителното стоене прав или прекомерното натоварване, както и някои заболявания като ревматоиден артрит също водят до плоскостъпие.

Профилактичните мерки включват контрол на теглото, спазване на подходящ режим на работа и спорт, носене на подходящи обувки. При леките степени на плоскостъпие д-р Стаматов препоръчва лечебна гимнастика с упражнения за заякване на мускулатурата на подбедриците и укрепване на свода. Ходенето боси лятно време подобрява издръжливостта на мускулатурата и укрепва свода. Трябва да се избягват чехлите и джапанките, които не позволяват корекция на ходилото. "Когато болките и дискомфорта са големи, прибягваме до оперативна корекция. Ние в УМБАЛ "Пълмед" единствени разполагаме с имплант, който се поставя между костите на ходилото, без те да се режат и да се губи кръв. Манипулацията трае 5-10 минути с местна упойка на крака. Не се поставят гипсове и ортези, а възстановяването е много бързо поради малката намеса и запазването на цялостта на костите", уточнява д-р Стаматов. С този метод успешно се лекуват деца и възрастни. При децата импланта се покрива от здравната каса.