EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Д-р Спас Патишанов: Акушер-гинекологичната помощ в България е лесно достъпна

Д-р Спас Патишанов: Акушер-гинекологичната помощ в България е лесно достъпна Д-р Спас Патишанов: Акушер-гинекологичната помощ в България е лесно достъпна Д-р Спас Патишанов: Акушер-гинекологичната помощ в България е лесно достъпна
Д-р Спас Патишанов: Акушер-гинекологичната помощ в България е лесно достъпна

Българката полага по-голяма грижа за репродуктивното си здраве през последните години, казва началникът на АГ отделението в УМБАЛ „Пълмед“

 

www.24chasa.bg

20.1.2023

 

  • Д-р Спас Патишанов завършва Медицински университет гр.Пловдив през 1988г. и има придобита специалност Акушерство и гинекология.
  • Притежава над 30 годишен стаж в областта на акушерството и гинекологията. От 1991г до 2006г. д-р Патишанов работи в МБАЛ "Пловдив" АД , има придобити специализации за мини-инвазивна хирургия в гр.Плевен и Флоренция, Италия.
  • Работил е в Отделението по акушерство и гинекология на МБАЛ „Здраве“, гр. Пазарджик и в АГ клиника Торакс – Пловдив. От 2014г. е началник на Отделението по акушерство и гинекология към УМБАЛ "Пълмед", гр. Пловдив


 - Д-р Патишанов, в навечерието на професионалния празник на всички акушер-гинеколози и акушерки - Бабинден, как ще коментирате доколко родилната помощ се промени през последните години у нас?

През последните няколко години наблюдаваме известна промяна в родилната помощ в България. Тенденциите са към приближаване начина на работа у нас до този в западноевропейските държави. Разбира се, доколкото позволяват условията и ресурсите в страната ни. В Европа тенденциите са към централизиране на медицинската помощ, в частност и родилната, но за това са нужни ресурси. Въпреки това родилната помощ у нас е на едно сравнително добро ниво.

 

- Стана ли българката по-отговорна към репродуктивното си здраве?

Определено българката полага по-голяма грижа за репродуктивното си здраве през последните няколко години. От една страна това се държи на факта, че у нас специализираната акушеро-гинекологична помощ е лесно достъпна. Всяка жена в рамките на няколко дни може да достигне и да се консултира със специалист акушер-гинеколог, дори със специалист по репродуктивна медицина, без това да и коства месеци чакане. 

Нещото което все още „липсва“ обаче, е здравната просвета като цяло, в частност и сексуалната такава. В тази насока са нужни повече ангажираност и подходящи политики, които от ранна възраст да подготвят бъдещите поколения да се грижат за здравето си  и за това на околните. Без ефективни политики в тази насока остава да разчитаме само на личната заинтересованост и съвест на хората, така изпускаме   една голяма част от подрастващите и младите хора, които са най-уязвими що се отнася до заболявания, носещи последствия за репродуктивното им здраве.

 

- Правят ли пациентките ви по-често профилактични прегледи и кои са най-честите диагнози с които се сблъсквате в практиката си?

Що се отнася до профилактичните прегледи се забелязва един известен, макар и малък, ръст на обхванатите от тях жени, като за това основна  роля имат личните лекари и нарастващата информираност на пациентите.

Хубаво е, когато профилактичния преглед си остава такъв и не се налага поставянето на диагноза. Това зависи и от редовността на провеждането им. Профилактиката като част от превантивната медицина цели именно това - да се поддържа едно добро здраве на населението и различните заболявания да се диагностицират на етап, в който са лечими.

 

- Какъв поздрав ще отправите към колегите си не само в отделението, което ръководите?

На всички колеги мога да пожелая много здраве за тях и за техните пациенти, защото ние, акушер-гинеколозите, сме едни от малкото лекари, полагащи грижи и за здрави пациенти, а именно бременните жени и техните бъдещи рожби. Затова им желая много и здрави пациентки, и да бъдат все така всеотдайни в грижите си за даващите нов живот. Желая им една по-спокойна година, след последните, които бяха доста напрегнати - заради COVID пандемията. Безпроблемни бременности и леки раждания на тези, които очакват чудото на новия живот.