EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Д-р Росица Ангелова-Стойчева от УМБАЛ "Пълмед": Да си акушер-гинеколог не е просто професия

Д-р Росица Ангелова-Стойчева от УМБАЛ Д-р Росица Ангелова-Стойчева от УМБАЛ Д-р Росица Ангелова-Стойчева от УМБАЛ
Д-р Росица Ангелова-Стойчева от УМБАЛ

www.plovdiv24.bg

21.3.2023


- Д-р Стойчева, какво през изминалите години се промени в професията ви, а и виждате ли промяна при вашите пациентки?

Да си акушер-гинеколог не е просто професия. Това е призвание - или го имаш отвътре и го работиш, така че работата да ти доставя удоволствие, или ако не усещаш тези неща, по-добре е да не работиш като акушер-гинеколог. Това е най-трудната, но и най-щастливата област на медицината. Едновременно отговаряме за два човешки живота.

Срещам се с различни пациентки, но е необходимо да бъда изключително учтива с всяка от тях. Освен това в ежедневната си работа на лекар всеки ден трябва да взимам решения, които засягат нечия съдба. Именно в тази насока се усеща основна промяна - очакванията към нас акушер-гинеколозите се увеличиха неимоверно много.

Промениха се самите пациентки и връзката между лекар и пациент. В годините на съвременните комуникации и технологии младите жени получават информация основно от интернет и "чичко Гугъл“ за това какво ги притеснява и с какво трябва да се лекуват. Тук именно се разминават нещата. Не съм против тази информация. Съвременните пациентки знаят и четат много, те са информирани, знаещи и можещи, но в масовия случай те идват в кабинета с готова диагноза и не слушат това, което аз ги съветвам.

- Има ли все още притеснение сред бременните и родилките що се касае инфекцията с ковид?

Бременността е особен период, изпълнен с много положителни вълнения и очаквания. За много бъдещи майки пандемията от COVID-19 помрачи този период с чувства на страх, тревожност и несигурност.

Всички мои пациентки знаят становището ми, че проследяването на бременността не трябва да се измества от правилата за добра медицинска практика, т.е. не трябва да се пропускат важни етапи от проследяването на бременността независимо от моментните обстоятелства. Бъдещите майки са наясно, че отлагането може да доведе до други по-сериозни проблеми.

Когато жените са бременни и се разболеят, няма никакъв проблем да бъдат лекувани. Трябва рано да се предприемат мерки. Не трябва лечението да се оставя за последния момент, когато е много по-трудно да се окаже адекватна помощ. Това бяха моите постоянни съвети към пациентките ми през двете години пандемия и мога да кажа с гордост, че преминахме заедно - те и аз, през този период без големи сътресения. Те опознаха това заболяване и страха от преди 2 години вече не е толкова изразен. Двойките вече са наясно, че животът върви с COVID или без COVID.

- Кои са едни от най-големите страхове, които имат бъдещите майки, с които се срещате на кабинет и в Отделението?

Периодът на бременността и моментът на раждането са много специфични. През него се преплитат едновременно несравними чувства на радост и очакване от една страна и множество страхове и тревоги от друга. Тези страхове са резултат от физиологичните хормонални промени през бременността, появява се нестабилност, общата тревожност се повишава, възникват нарушения в съня и апетита. Страховете на бременната жена растат успоредно с напредване на бременността. Това са страх от настъпващите промени в тялото им през бременността, страх за живота и здравето на детето, страх от самото раждане и съпътстваща го болка, страх дали ще се справят като майки. Но на първо място може би остава страха от самото раждане.

За справяне с тези страхове отделям значително време в часовете за женска консултация - съветвам бъдещите майки да ми се доверят и да задават всички въпроси, които ги вълнуват, да намалят присъствието си във форуми за бременни, особено изпълнени с негативни истории и болезнен опит от бременности и раждане, да се движат редовно – разходки, гимнастика за бременни, йога, плуване, да търсят достоверна информация от специалисти.

- Какво е най-важното нещо, което съветвате вашите пациентки - бременните и току-що родилите?

Аз смятам, че нашата работа като акушер-гинеколози в съвременните условия не може да се ограничи до един съвет или една дума, а трябва многостранно да обхваща периода от планиране на зачеването - генетични предразположения към болести по майчина и

 
©

 бащина линия, използването на контрацептивни средства, използването на лекарства, евентуални минали аборти на майката преди забременяването; през бременността - здравословно хранене и здравословен двигателен режим, приемането на суплементи с полезни хранителни вещества, преодоляване на вредни навици (тютюнопушене, алкохолизъм, пристрастеност към наркотични вещества и др. ), контрол над вредните фактори в работната среда, преодоляване на стреса и създаване на позитивна атмосфера в дома през целия период от планирането до успешното раждане, както и най-новото от предварителните и текущи изследвания през бременността, до най-добрите възможности и алтернативните терапии през раждането, без да забравяме и първите невероятни седмици с бебе у дома. И всичко това да бъде индивидуализирано по отношение на всяка една пациентка.

- Пред какви предизвикателства се изправяте в ежедневната си работа. Като че ли връзката лекар-пациент в динамичното ни ежедневие става все по-трудна?

Предизвикателствата са много, най-разнообразни и ежедневни.Те започват с влизането на всяка една пациентка в кабинета, минават през нейния здравословен проблем и стигат до вземане на най-правилното решение за нейното лечение. Нетърпението на пациентките и желанието за моментно решение на съществуващи проблеми от години са все по-често срещащи се ситуации в ежедневната ми работа. Голямо предизвикателство е спечелване доверието на пациентката и установяване на устойчива и стабилна връзка лекар-пациент, което е от изключително значение при работата с бременните жени.

Визитка:

Д-р Росица Ангелова-Стойчева завършва медицина в Медицински университет - Пловдив през 1998г. Започва работа в ЦСМП-Пловдив, където през 2000г. придобива сертификат Компонент 3 - "Спешна медицинска помощ". През 2007г. завършва двугодишен курс по хомеопатична терапия. В следващите години работи като лекар-ординатор в АГ отделение на МБАЛ "Пазарджик" и АГ отделение на МБАЛ "Св. Пантелеймон", където придобива специалност по Акушерство и гинекология през 2018г. От 2021г. е част от екипа на АГ отделение на УМБАЛ "Пълмед".