EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Д-р Мария Търнева: Налице е трайна позитивна тенденция за развитие на неонатологията в цялата страна

Д-р Мария Търнева: Налице е трайна позитивна тенденция за развитие на неонатологията в цялата страна Д-р Мария Търнева: Налице е трайна позитивна тенденция за развитие на неонатологията в цялата страна Д-р Мария Търнева: Налице е трайна позитивна тенденция за развитие на неонатологията в цялата страна
Д-р Мария Търнева: Налице е трайна позитивна тенденция за развитие на неонатологията в цялата страна

В интензивния сектор в УМБАЛ „Пълмед“ предстои да се отглеждат и бебета с екстремно ниско тегло, казва началникът на Отделението по неонатология в УМБАЛ „Пълмед“

 

www.24chasa.bg

21.1.2023

  • Д-р Мария Търнева е началник на Отделението по неонатология в УМБАЛ „Пълмед“. Завършва Медицински университет Пловдив през 1980 г. През 1987 г. придобива специалност Детски болести, а през 2000 г. придобива втора специалност Неонатология.
  • В годините на своята над 40г. практика д-р Търнева-Иванова работи в Окръжна болница Кърджали, Отделение за новородени и недоносени деца в МБАЛ Хасково, Трета градска болница в Пловдив, АГ клиниката на УМБАЛ "Св. Георги"- Пловдив, МБАЛ Първомай, СБАЛАГ "Селена". От 2013 г. до 2020 г. е началник на Неонатологично отделение към УМБАЛ "Дева Мария", гр. Бургас. Част е от екипа на УМБАЛ „Пълмед“ от 2020г.


- Д-р Търнева, наскоро Отделението по неонатология, което оглавявате в УМБАЛ „Пълмед“ придоби най-високо III-то ниво на компетентност. Какво означава това за малките ви пациенти и техните родители?

Здравето на  новородените е основен приоритет за моя екип - неонатолози, педиатри, акушерки и санитари, всеки един член от този екип е еднакво значим, защото има своето място  в отделението. За малките ни пациенти и техните родители повишеното ниво на компетентност на структурата означава шанс да бъдат спасени деца, имащи нужда от интензивни грижи и лечение.

Секторът ни за интензивни грижи ще осигурява висококвалифицирана медицинска помощ на новородени и недоносени- с ниско и екстремно ниско тегло, имащи нужда от апаратна вентилация, сърфактант терапия, неинвазивна вентилация, комплексна интензивна терапия. В сектора ще се лекуват и новородени – доносени и деца с интраутеринна хипотрофия, изискващи интензивни грижи и лечение поради различна патология, проявена в перинаталния период.

Необходимостта от разкриване на Отделение по неонатология-III ниво на компетентност е заслуга преди всичко на началника на Отделението по акушерство и гинекология д-р  Патишанов и неговия екип, които за период от 9г. показаха висок професионализьм, спечелиха доверието на все повече бъдещи майки, което доведе до неимоверен скок на ражданията в лечебното заведение и до разширяването на възможностите на вече самостоятелното Отделение по неонатология.

 

- Често ли в лечебното заведение се раждат дечица, имащи нужда от интензивно лечение?

До този момент сме имали епизодични случаи за раждане на деца с тегло под 1500гр. и екстремно ниско тегло-под 1000гр.,които след първична реанимация са привеждани с реанимобил в други лечебни заведение с неонатология- III ниво, за апаратна вентилация и интензивно лечение, каквато е утвърдената процедура.

В интензивния неонатологичен сектор в УМБАЛ „Пълмед“ ще се отглеждат новородени с екстремно ниско тегло, без да се налага превеждането им в други структури. Разполагаме с нужната медицинска апаратура, консумативи и медикаменти. И не на последно място, с квалифициран медицински персонал. Изработени са протоколи със стандартизирани указания за диагностичните стъпки и алгоритъм на лечение на новородени бебета с екстремно ниско тегло, както и за лечение на новородени с различна патология в неонаталния период.

Оборудването ни е съобразено с изискванията на Медицински стандарт по Неонатология. За всяко интензивно легло е осигурен инкубатор и дихателен апарат, перфузор и монитор. Оборудвани са с централна газова инсталация и централна вакуум - аспирация. Инсталирана е мониторна система, позволяваща проследяване на жизнените показатели на всяко бебенце.

Отделението ни работи в тясна колаборация с други специалисти по детски болести-детски кардиолог, офталмолог, гастроентеролог, нефролог, ортопед, хирург, така че ако в хода на лечението се наложи консултация, тя ще бъде своевременно извършена.

Разполагаме и с „кенгуру“ стая, която е свързана с интензивния ни сектор, която предлага възможност на родителите за пряк емоционален контакт в хода на интензивното лечение на детето им.

Извън нуждата от интензивно лечение, в Отделението разполагаме със сектор за физиологични грижи. В структурата се полагат грижи за новородените деца като се стимулира непрекъснатият 24-часов контакт между майка и дете, под контрола на специалисти, осъществяват се беседи и практически съвети на родителите относно начина на отглеждане и техника на кърмене. Всекидневно се дава информация на достъпен език за здравословното състояние на бебето. Приоритет на целия персонал е стимулиране на естественото хранене на новороденото – най-добрият избор за качественото развитие на детето!

 

- Вие сте специалист с над 40г. опит. Промени ли се Неонатологията в България през последните години и може ли да се каже, че поне има позитивна тенденция за това?

Спомням си далечната 1987година когато се разкри първият интензивен сектор към АГ клиника на УМБАЛ “Св.Георги“, под ръководството на д-р Златка Вълчева. За мен  и моят екип е привилегия и чест да продължаваме да работим с нея в Отделението по неонатология на УМБАЛ “Пълмед“- един прекрасен педиатър, обичан и уважаван от малките пациенти и техните родители.

Ще отдам значимото и на  проф.Кръстева, която е родоначалник на интензивната терапия за новородени за Пловдив и областта. Тя ни събра група ентусиасти- мен, д-р Чалъкова, д-р Нещерова,д-р Миланова,а по-късно и д-р Стоянова, подпомогнати от нашите учители- д-р Ели Михайлова, д-р Цанка Кибарска, д-р Ангелина Генова – за да направим неонатологията това, което е днес.

Да, на лице е трайна позитивна тенденция за развитие на неонатологията в цялата страна. Все повече млади лекари се насочват да специализират неонатология. По мое мнение във всички неонатологични отделения работят самоотвержени лекари и акушерки. До преди 20 г. спасяването на недоносени деца с екстремно ниско тегло беше трудно постижимо, сега това  е ежедневна практика във всички неонатологични отделения с III –то ниво на компетентност. Както във всички сфери на здравеопазването, за съжаление и при нас се чувства крещяща липса на неонатологични акушерки и медицински сестри. Именно затова се радвам, че сформирахме чудесен екип в УМБАЛ „Пълмед“.

 

- Прекалената информираност на майките пречи или помага на вас, специалистите в ежедневната ви работа?

Динамичното ни съвремие предопределя и необходимостта от информираност на бъдещите родители. Важно е те да знаят, че е добре това да се случва не от любителски форуми, а от специалисти- акушер-гинеколози, неонатолози и педиатри.

 

- Днес честваме Бабинден. Какво ще пожелаете на колегите и екипа си?

Винаги съм казвала, че неонатолозите сме щастливи хора, защото работим с Живота. Чувството да дадеш на едно беззащитно бебе шанс за живот в рамките на първите му минути, е велико. Това да го предадеш в ръцете на майка му, е също толкова вълнуващо. На колегите желая заедно с това щастие да чувстват и удовлетвореността от професията си, да бъдат здрави, да покоряват върховете на неонатологията, за да могат и за в бъдеще да даряват щастие на семействата на България.

 

Квалификации

1997-1999 г. Основен курс по Неонатология, Индивидуално обучение по Неонатология - Институт по педиатрия, Клиника по неонатология София;

2011 г. - Интензивна терапия при новородени - Отделение по неонатология Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда София;

2012 и 2016 г. - Трансфонтанелна ехография - Медицински университет София и Медицински университет Стара Загора;

Ежегодни участия в международни конгреси по Неонатология на ESPGHAN

Има участия в проучвания и проекти свързани с пренатална и ранна постнатална диагностика на редки заболявания, късно проследяване на недоносени бебета.