EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Д-р Георги Тиков, завеждащ сектор Травматология в УМБАЛ „Пълмед“: Прилагаме криоаблация при болки в лумбалната част на гръбнака

Д-р Георги Тиков, завеждащ сектор Травматология в УМБАЛ „Пълмед“: Прилагаме криоаблация при болки в лумбалната част на гръбнака Д-р Георги Тиков, завеждащ сектор Травматология в УМБАЛ „Пълмед“: Прилагаме криоаблация при болки в лумбалната част на гръбнака Д-р Георги Тиков, завеждащ сектор Травматология в УМБАЛ „Пълмед“: Прилагаме криоаблация при болки в лумбалната част на гръбнака
Д-р Георги Тиков, завеждащ сектор Травматология в УМБАЛ „Пълмед“: Прилагаме криоаблация при болки в лумбалната част на гръбнака

в.Марица

24.08.2023г.

 

Всички оперирани пациенти при изписване си тръгват ходом, макар и с патерица

 

Д-р Тиков, Отделението по ортопедия и травматология в УМБАЛ "Пълмед" е едно от най-търсените сред пациентите в Пловдив и областта, особено по отношение на ендопротезирането. Как постигнахте тази популярност?

Ключът към тази популярност, наред с екипа ни от отлични специалисти, отчасти е и въпрос на строги вътрешни правила, които важат за всички. През последните две години нямаме нито една инфектирана става. В операционната, която използваме само за протезиране, поддържаме изключителна стерилност, не допускаме посетители и вътре в отделението. Първото е стерилността, а второто условие е, че се стремим да слагаме безциментни импланти, стига пациентът да е подходящ за такива. Това позволява още на следващия ден да ги вдигаме на крака и да им провеждаме много активна рехабилитация докато са още в отделението. Всички пациенти при изписване си тръгват ходом, макар и с патерица. Не се налага да са в количка или да бъдат прехвърляни на носилка. При нас лекуваме всякакъв вид фрактури, извършваме операции и по спешност 24 часа в денонощието, а те не са малко. Освен това нямаме върнат пациент.

 

Какви са иновациите по отношение на протезите и колко е техният живот?

Този сектор от медицината се развива все по-динамично. Ежегодно излизат нов вид протези, които са по-добре анатомично контурирани и са с по-добро захващане. Съответно и животът им е по-дълъг. Животът на тазобедрена става с безциментно захващане е безсрочен, докато при тези закрепени с цимент след 10-15 години се наблюдава отлепяне. Естествено това се наблюдава не при всички пациенти, тъй като имаме пациенти със стави на 30 години, при които няма никакъв проблем, но при падане може да се наблюдава отлепване на цимента.

 

 „Пълмед” разполага и с Център по спортна травматология. Какъв тип контузии лекувате в него?

В него развиваме спортна медицина, амбулаторни процедури и консултации. Лекуваме всякакъв вид болки в стави, вследствие на спорт, чрез поставяне на плазма. Това е метод, при който се взема кръв от пациента, центрофугира се на специален уред и целият седимент се отделя от кръвната плазма. В нея обаче се запазват всички фактори на растежа и противовъзпалителни елементи. Инжекционно тази субстанция се поставя на мястото на болката и има силен обезболяващ и регенеративен ефект. Освен това този метод, който всъщност прилагаме от 4-5 години с много добър ефект, е напълно безвреден. Плазмата се използва както за травми така и при начални артрозни изменения. Използваме също и други иновативни техники като поставяне на хилуронови киселини, на кортикостероиди, пролотерапия. При болки в лумбалната част на гръбнака използваме криоаблация. Центърът на „Пълмед“ е в непрекъсната комуникация не само с ревматологията, неврохирургията и неврологията, но и с другите отделения на болницата, тъй като повечето пациенти имат комбинирана симптоматика. След лечението при нас, ги насочваме и към рехабилитация. В спортната медицина няма много оперативно лечение, но при тежки травми на коляното, вече се извършва артроскопска хирургия.

  

На какво се дължи парадоксът, че през лятото имаме в пъти по-висок детски травматизъм отколкото през зимата? В коя област най-често малките правят счупвания?

Фрапантното е, че през лятото травмите при децата са над 10 пъти повече отколкото през зимата. По мои наблюдения, главната причина е, че децата играят навън до късно, качват се на ролери, люлки, скачат на батути, карат колела или тротинетки. Най-често си чупят китката, или фрактура на дисталния радиус или в областта на лакътя, което се води дистален хумерус. Инцидентите се случват предимно с деца от 2 до 10-годишна възраст. Ако не е разместена, фрактурата се лекува консервативно с имобилизация, тоест с някакъв вид гипс или шина. Има и фрактури, които се наместват под упойка и се гипсират, а има и такива, които се лекуват единствено оперативно, каквито са например счупвания в областта на лакътя.

 

За какво трябва да внимават родителите, за да се обърне тази тенденция?

Да внимават къде пускат децата си да играят и да не ги оставят без наблюдение. Когато не са толкова предпазливи и ги оставят да играят без надзор, тогава стават белите. Въпреки че децата се възстановяват след травма, родителите трябва да имат предвид, че това възстановяване може да не е 100%, ако травмата е тежка.

 

Какво от наученото по време на специализацията си в Индия прилагате днес в практиката си?

В Индия съм специализирал смяна на стави. През февруари тази година преминах също в Индия курс за роботизирана колянна хирургия, каквато още не сме развили в България и сме на стенд бай. По тази причина използването на робот в колянната хирургия не се покрива от Касата. Компанията, която произвежда робота е индийска, придобила преди време американска фирма, но работят и с Южна Корея. Това е най-съвършенният робот на пазара. Имплантите се правят в САЩ. Надявам се ние в "Пълмед" да сме от първите в България, които да въведем робот в тази област. Със сигурност пациентите ще са много доволни, защото много рязко спада процентът на инфекциите, което е основното усложнение след протезиране. Скъсява се оперативното време и възстановяването съответно е по-бързо. В самото протезиране резултатите при тазобедреното и колянно ендопротезиране са най-добрите.

 

Д-р Георги Тиков е завеждащ сектор Травматология към Отделението по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Пълмед“ в Пловдив. Завършва медицина в МУ "Карол Давила" в Букурещ, Румъния през 2010г. От 2011г. до 2016г. специализира "Ортопедия" в МУ-Пловдив. Преминал е курсове по ендопротезиране на тазобедрена и колянна става по колянна хирургия в Мумбай, Индия, по тазобедрена става в Париж, Франция и по гръбначна хирургия във Виена, Австрия.

Д-р Тиков притежава АО сертификат от Европейското дружество по травматология от Давос, Швейцария.