EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Доц. Румяна Янкова: При всяка необичайна промяна по кожата срещата с дерматолог е наложителна

Доц. Румяна Янкова: При всяка необичайна промяна по кожата срещата с дерматолог е наложителна Доц. Румяна Янкова: При всяка необичайна промяна по кожата срещата с дерматолог е наложителна Доц. Румяна Янкова: При всяка необичайна промяна по кожата срещата с дерматолог е наложителна
Доц. Румяна Янкова: При всяка необичайна промяна по кожата срещата с дерматолог е наложителна

Доц. Янкова, вие сте един от инициаторите и оснивни участници в кампанията Евромеланома, която тази година се проведе за 13-ти път. Какви изводи си направихте след последното издание?


Евромеланома е вече утвърдено медицинско събитие не само в нашата страна, но и в цяла Европа. Ежегодно популярността и интересът към тази кампания се увеличава. За това свидетелстват и цифрите – над 1000 прегледани пациенти от над 200 дерматолози, диагностицирани немалък брой пигментни, непигментни тумори и предракови кожни образувания. В Центъра по алергология и дерматология към УМБАЛ „Пълмед“ разполагаме с модерен дерматоскоп, както и с дигитален микроскоп за изследване на пигментни и други образувания и нарушения на кожата. Без Евромеланома голяма част от тези пациенти вероятно не биха посетили дерматолог навреме, за да получат адекватно лечение на кожните си проблеми.

 

Как стои въпросът относно Детската Евромеланома?


Аз съм инициатор на Детската Евромеланома, която започна в 2012 год. като проучване на пигментни промени по кожата на детските лица, предизвикани от жаркото слънце през летните месеци. С мои сътрудници заснехме със специална камера кожата на лицата на стотици ученици от първите класове на пловдивски училища. И още нещо, особено важно от социален аспект - раздавахме материали с информация за опасностите от безконтролно слънчево облъчване и мостри от слънцезащитни препарати, които децата да ползват през летните месеци. През следващите години Детската Евромеланома продължава да се провежда именно в това диагностично и информативно направление, както за децата, така и за техните родители. Впрочем, родителите проявяват все повече загриженост за степента на увреждане на детската кожа от предозиране на слънчево облъчване и за предпазване от ранна поява на пигментни петна и други кожни образувания.

 

А какви съвети бихте дали за предпазване на детската кожа през лятото


Като при възрастните - задължително правилно прилагане на специализирани детски слънцезащитни препарати с преобладаващо съдържание на физични, а не химични слънцезащитни съставки. Честотата на нанасяне върху кожата трябва да е през 2 часа или по-често, в зависимост от споменатите по-горе условия с гореща околна среда и изпотяване, къпане във вода, опесъчаване и др. Необходимо е строго спазване на часови интервали за слънчево облъчване между 10 часа сутринта и 17 часа вечерта. Бебетата до 6 месеца не трябва да се водят на плаж, а тези до 1 год. – не повече от 1 час сутринта.

 

Какво е мнението ви за слънцезащитните продукти?


Безспорна е необходимостта от слънцезащитни средства. Не е безизвестна нарастващата интензивност на слънчевото греене през последните десетилетия. Модерните слънцезащитни препарати имат редица предимства - не са лепливи и белосващи, а са комфортни за употреба, прилагат се лесно, имат значителна устойчивост и продължителност на действие. За определено време те осигуряват достатъчна кожна защита не само срещу ултравиолетовите А и В лъчи, а напоследък и срещу широкия спектър на дневната светлина, за която е доказано, че стимулира свръхобразуването на кожния меланин.  Все пак трябва да се знае, че активността на слънцезащитните продукти е с ограничено времетраене обикновено до 2 часа, и то при условие че липсва изпотяване, отмиване с вода, полепване с пясък или изтриване. Освен това  при употреба на някои слънцезащитни продукти се наблюдава т.нар. фотоиритация - кожно раздразнение, възникващо при комбинирано въздействие на съдържащи се в продуктите слънцезащитни филтри и ултравиолетовите лъчи. 

 

 Слънцето ще става все по-опасно. Кои  сигнали би трябвало да ни отведат в лекарския кабинет


Слънцето за жалост вече е агресор. Не повече от 20% от слънчевата радиация е полезна за физиологията на човешкия организъм, обратно на действителността отпреди повече от три десетилетия. Сянката е относително защитна, ако е плътна и с няколко метра радиус, а не с размерите на чадър, тента, или още по-малко на щирикопола шапка. Облеклата от тънка материя защитават слабо кожата, а специално произведените слънцезащитни облекла невинаги са физиологично приемливи, ако са синтетични, плътно изтъкани, „недишащи“, силно обагрени с текстилни бои и т.н. Алармираща е появата на силно пигментирани петна и бемки, бързо нарастване на вече съществуващи такива, разраняване и други необичайни промени по кожата. В такива случаи консултацията с дерматолог е неотложна. 

 

Кога говорим за съмнително образувание по кожата какво трябва да се има предвид


Всяко образувание, което смущава с бърз растеж, необичайна форма, дразнене или различно усещане трябва да бъде детайлно обследвано.

 

Какво показва статистиката, колко са случаите на новооткрити меланоми годишно, увеличава ли се броя на заболелите рак на кожата


Статистиката е различна за различните географски и климатични зони. Злокачественият меланом е все по-често срещан, както и непигментният кожен рак, и особено предраковите състояния. Последните изискват спешна намеса, защото понякога претърпяват бързо злокачествено развитие. Колкото по-светла е кожата и цветът на очите, толкова по-голяма е податливостта към ракови образувания. Матовата кожа обаче не гарантира особена защита.

 

Ръководите  Центъра по алергология и дерматовенерология към УМБАЛ „Пълмед“. Разкажете повече за възможностите, които предлага


Центърът по алергология и дерматология към УМБАЛ „Пълмед“ предлага не само консултации, но и разнообразни изследвания – тестуване с алергени за дихателна, хранителна и други видове алергии, както и с медикаменти, включително така необходимите тестове с упойки за пациенти преди операции. Предоперативното обслужване се осъществява както за лежащо болните от болница „Пълмед“, така и за всяка друга болница, отделение, ДКЦ и медицинско заведение, които желаят да препратят пациентите към нас. И не само тестуване, разбира се, а много по-важното предшестващо и съпътстващо защитно лечение, за да се избегнат сериозни и животоопасни реакции. В практиката си съм имала десетки случаи на хора с предходни тежки алергични проблеми, включително с шокове, които посредством адекватно пред- и следоперативно поведение излизат нормално както от периода на анестезия, така и като цяло от хирургичната, гастроскопска или друга инвазивна интервенция, изискваща въвеждане на упойка. Така че от нашите услуги могат да се възползват както амбулаторни, така и лежащо болни. Обслужваме доста често пациенти от цяла Южна България, а нерядко и от други райони на страната.

 

Доц. Румяна Янкова е водещ дерматолог и алерголог. Тя завършва ВМИ в Пловдив през 1973 г. и е назначена за стажант-асистент, а впоследствие и асистент в Катедрата по дерматология и венерология. От 2000 до 2016 г. е неин ръководител.  Дългогодишен завеждащ на сектора по алергология е към МУ - Пловдив.