EN
Back to top hospitalpulmed.bg

ДОЦ. Д-Р РУМЯНА ЯНКОВА: Студът може да предизвика алергии и да отключи болести

ДОЦ. Д-Р РУМЯНА ЯНКОВА: Студът може да предизвика алергии и да отключи болести ДОЦ. Д-Р РУМЯНА ЯНКОВА: Студът може да предизвика алергии и да отключи болести ДОЦ. Д-Р РУМЯНА ЯНКОВА: Студът може да предизвика алергии и да отключи болести
ДОЦ. Д-Р РУМЯНА ЯНКОВА: Студът може да предизвика алергии и да отключи болести

в. Марица, Пловдив   Стр. 12

16.2.2024

 

Макар и по-късничко, зимата и студът вече са факт. Това е сезонът, който много хора свързват с дискомфорта на тялото и кожата в студените дни и го наричат с разговорния термин "студова алергия". За това как да намалим страданията на кожата и организма и начините, с които да облекчаваме състоянието си, често придружено дори с болка, разговаряме с доц. д-р Румяна Янкова.

ДОЦ. Д-Р РУМЯНА ЯНКОВА завършва Медицински университет - Пловдив през 1973 г. Своята специалност "Дерматология и венерология" придобива през 1979 а., а през 1990 г. защитава дисертация на тема: "Методът "кожен прозорец" при проучвания върху контактната свръхчувствителност". През 1993 г. получава научно звание "доцент". Към момента ръководи и Центъра по алергология и дерматология ВУМБАЛ "Пълмед".

 

- Доц. Янкова, болест ли е студовата алергия, ако това е правилното наименование?

- Понятието "студова алергия" много често се приписва на почти всяко абнормално състояние на кожата, причинено от ниска околна температура. Всъщност кожните промени, настъпващи след студени въздействия на въздух, вода или предмети, т.нар. студови дерматози, могат да бъдат неалергични или алергични. Тук се отнасят състоянията, наблюдавани не само при хора, практикуващи зимни спортове, но и при любители на зимни активности или пребиваващи в студена среда. Чести нарушения са такива, свързани с механично триене, притискане и дразнене на кожата от екипировки, съоръжения или директно въздействие на студени повърхности. Студовите дерматози могат да се характеризират с нарушено свиване и разширение на кръвоносни съдове, побледняване, посиняване, зачервяване, оток, възпаление, мехури, дори некроза. Такива заболявания са ливедо, марморирана кожа, перниони, болест на Рейно, студова уртикария, студов паникулит, измръзване. При някои от тях се развиват и имунологични нарушения, смутено кръвосъсирване, различни лабораторни отклонения и понякога засягане на органи и системи извън кожата.

 

- Вродено ли е това състояние, или може да се "отключи"?

- И на двете части на въпроса отговорът е "да". При доста голям брой от описаните болестни състояния се откриват наследствени фактори. Почесто това представлява предразположение към определени състояния, които могат да се "отключат" след въздействие на различни външни или вътрешни фактори (климатични, сезонни, лъчисти, инфекциозни и др.).

 

- Еднакво ли реагира кожата на хората? Кои страдат най-често?

- От казаното по-горе става ясно, че хората с генетично предразположение по-често развиват различни реакции на кожата. Разбира се, голямо е значението и на споменатите допълнителни фактори, които играят ролята на спусъци, или "тригери", за стартирането на много от изброените заболявания.

 

- Има ли значение типът кожа, или други фактори провокират този тип алергии?

- Ако имате предвид тип кожа, в смисъл мазна, нормална или суха - не. Но в някаква степен фототиповете на кожата имат известно значение. Тоест светлите I и II фототипове са по-чувствителни и по-раними при лъчеви въздействия, включително ултравиолетовите лъчи, въпреки че последните не са от първостепенно значение за зависимите от студ кожни заболявания, освен ако не се предозира слънчево облъчване в снежна висока планина.

 

- Какви са признаците, че през зимата не просто ни е студено, а имаме проблем със студа?

- Видимите признаци бяха описани по-горе, а именно: побледняване, посиняване, зачервяване, оток, възпаление, кожни инфилтрати и възли, понякога мехури и некрози.

 

- Какви грижи да полагаме за кожата при ниски температури?

- На първо място, разбира се, да се избягва неконтролираното ни и продължително излагане на ниски температури, което означава в студените дни да сме с топло облекло, ръкавици, шалове. Лошото време не трябва обаче да е причина за обездвижване и стоене у дома, защото движението спомага и за обмена на кръвта. Масажите и подхранващите кремове също са подходящи в студено време. И ако все пак се появят смущаващи признаци по кожата, трябва бързо да се потърси специализирана лекарска помощ.