СПЕШНА ПОМОЩ 032 607 369
EN
VIP профилактика Online Резултати
Back to top hospitalpulmed.bg

В УМБАЛ "Пълмед" спасиха 30-годишна жена с извънматочна бременност и инфаркт

В УМБАЛ В УМБАЛ В УМБАЛ
В УМБАЛ

в. Галерия   Стр. 49

Лекарите от УМБАЛ "Пълмед", гр.Пловдив, са спасили живота на млада жена с извънматочна бременност и масивен миокарден инфаркт, съобщиха от лечебното заведение.

30-годишната пациентка постъпва в болницата по повод продължително генитално кървене, положителен тест за бременност и гръден дискомфорт. След преглед се установяват клинични данни за остър преден миокарден инфаркт и извънматочна абдоминална бременност, развиваща се извън фалопиевите тръби - изключително рядко животозастрашаващо състояние с масивен кръвоизлив в корема.

Интердисциплинарен екип от инвазивен кардиолог д-р Кирил Хаджихристев, д-р Спас Патишанов, началник на АГ отделение, и д-р Горан Радински, акушер-гинеколог, извършват съчетана процедура на интервенционално лечение на миокардния инфаркт с премахване на тромбите, запушващи коронарния съд, и поставяне на интракоронарен стент, и оперативна коремна интервенция чрез миниинвазивен метод - лапароскопия, за премахване на абдоминална бременност и овладяване на коремния кръвоизлив.

След продължителна реанимация пациентката е раздвижена в оптимален обем и предстоят редовни контролни прегледи от специалисти в АГ отделение и инвазивна кардиология, казаха от болницата.

Това е рядък случай при жена на 30 години с остър миокарден инфаркт, съчетан с извънматочна абдоминална бременност. Благодарение на бързите съгласувани действия на лекарите от УМБАЛ "Пълмед" е постигнат успех в едно състояние, характеризиращо се с висока смъртност.