EN
Back to top hospitalpulmed.bg

20% от хората страдат от плоскостъпие

20% от хората страдат от плоскостъпие 20% от хората страдат от плоскостъпие 20% от хората страдат от плоскостъпие
20% от хората страдат от плоскостъпие

в. Труд  стр. 21


Едни от най-често задаваните въпроси към д-р Димитър Стаматов, специалист Ортопедия и травматология в УМБАЛ "Пълмед", Пловдив са: "Опасно ли е плоскостъпието?, Какви са последиците ако не се лекувам" и "Може ли да се коригира и да се излекува напълно?".

Плоскостъпието е едно от най-честите оплаквания, свързани с опорно-двигателния апарат. Обикновено се проявява след 40 годишна възраст, като засяга около 20% от населението. Всички деца до около 10 годишна възраст имат плоскостъпие, тревожно е когато ги болят крачетата.

Стъпалото има три свода - напречен, между палеца и безименния пръст и два надлъжни - от основата на пръстите до петата. Ролята им е да омекотяват натоварването на тялото при ходене. Плоскостъпие се появява при спадане или изравняване на единия или двата свода. В резултат на това мускулите и сухожилията на ходилото и прасците се преобременяват и впоследствие ходилото се деформира.

Ако плоскостъпието не се лекува, деформацията постепенно се задълбочава, оплакванията на пациента прогресират. В началото се наблюдава тежест и умора в ходилата и прасците. Болките обикновено се появяват след продължително ходене или стоене прав и се облекчават от почивка. Постепенно те се усилват и могат да се проявяват и в покой. Може да се появи и оток по гърба на ходилото, по-рядко глезена. Постепенно стъпалото се удължава и разширява, впоследствие се деформира. Понякога се появяват силно болезнени мазоли в основата на пръстите. Затруднява се придвижването, а бягането и скачането стават невъзможни. В тежките случаи походката е силно затруднена и се налага използване на помощно средство - бастун. В този аспект страданието не е животозастрашаващо, но може да доведе до инвали-дизация на болния, като в част от случаите тя може да бъде тежка.

Най-честите причини за плоскостъпие са наследственото предразположение и наднорменото тегло. Роля играят и неудобните обувки - модерните високи токчета са една от най-честите причини за проблеми с ходилата. Популярните обувки с плоски подметки също не са подходящи. Продължителното стоене прав (сервитьори, фризьори, стоматолози, учители) или прекомерното натоварване (физически работници), както и някои заболявания като например ревмато-иден артрит също водят до плоскостъпие.

Профилактичните мерки включват контрол на теглото, спазване на подходящ режим на работа и спорт, както и носенето на подходящи обувки. При леките степени на плоскостъпие д-р Стаматов препоръчва лечебна гимнастика с упражнения за заякване на мускулатурата на подбедри-ците и укрепване на свода. Ходенето боси лятно време подобрява издръжливостта на мускулатурата и укрепва свода. Трябва да се избягват чехлите и джапанките, които не позволяват корекция на ходилото. "В случаите, когато болките и дискомфорта са големи прибягваме до оперативна корекция. Ние в УМБАЛ "Пълмед" единствени разполагаме с имплант, който се поставя между костите на ходилото, без те да се режат и да се губи кръв. Манипуляцията трае 5-10 мин с местна упойка на крака. Не се поставят гипсове и ортези, а възстановяването е много бързо, поради малката намеса и запазването на цялостта на костите", уточнява д-р Стаматов. С този метод успешно се лекуват, както деца, така и възрастни. При децата импланта се покрива от здравната каса.