EN
Back to top hospitalpulmed.bg
19.05.2023 петък

Водещи съдови хирурзи от „Пълмед” ще преглеждат безплатно за проблеми с вените

Водещи съдови хирурзи от „Пълмед” ще преглеждат безплатно за проблеми с вените Водещи съдови хирурзи от „Пълмед” ще преглеждат безплатно за проблеми с вените Водещи съдови хирурзи от „Пълмед” ще преглеждат безплатно за проблеми с вените
Водещи съдови хирурзи от „Пълмед” ще преглеждат безплатно за проблеми с вените

Трима изтъкнати съдови хирурзи от Отделението по съдова хирургия на „Пълмед” – Пловдив се включват в инициативата „Вземи краката си в ръце активно“, чиято програма, наред  с други събития, предвижда безплатни профилактични консултации за навременното диагностициране на хроничната венозна болест.

 

Кампанията, чието пето издание се провежда тази година, се осъществява отново от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология (БНДСЕХА) със съдействието на сайта venite.bg.

 

На 15, 19, 20, 21, 22 и 27 юни в „Пълмед” безплатно ще преглеждат д-р Николай Михайлов, началник на Отделението по съдова хирургия в медицинския комплекс, и колегите му д-р Петър Славов и д-р Неделчо Атанасов. Записването на сайта venite.bg започва от 20 май.

 

„Сред рисковите фактори за развитие на хроничната венозна болест са наследствената предразположеност, обездвижването, наднорменото тегло, начинът на живот и работа, а при жените от съществено значение са бременностите и техният брой, наред с други фактори”, сподели д-р Михайлов, които преди 8 години прекъсна кариерата си в голяма болница в британската столица и се върна да работи в родния си град.

 

Той подчерта, че за всички съдови заболявания е от огромна важност ранното им откриване и своевременното започване на профилактика или лечение, ако е необходимо такова.

 

Организаторите на акцията „Вземи краката си в ръце активно“ съобщават, че за 5 години над 4000 души от цялата страна са се възползвали от безплатните профилактични прегледи. Само през миналата година са прегледани над 1500 души или с 20% повече от предходната година, а диагностицираните с хронична венозна болест са с 15% повече в сравнение с 2021г.

 

Тази справка показва също, че 61% от прегледаните са със симптоми на хронична венозна болест с история от 1 до 5 години, а 50% изобщо не са се лекували медикаментозно. Повод за тревога е констатацията, че се наблюдава подмладяване на заболяването, като нараства делът на хората на по-млада и средна възраст, диагностицирани в началните стадии на болестта. Благодарение на кампанията все повече хора разбират, че ранната диагностика и адекватното лечение имат огромно значение за намаляване на риска от прогресия и усложнения на това разпространено заболяване.