EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Стотици пловдивчани чакат за ваксини, опашките по-дълги от тези за PCR тест ВИДЕО

Имунизираха тийнейджър и столетник


https://www.marica.bg/tema-v-razvitie/covid-19/stotici-plovdivchani-chakat-za-vaksini-opashkite-po-dalgi-ot-tezi-za-pcr-test-video

1.3.2021

Масово млади и чужденци се редят на опашки за ваксини. Интерес обаче от страна на живеещите в ромските махали липсва, информира управителят на денонощният имунизационен кабинет в „Пълмед“  д-р Екатерина Петкова. Възрастните също напирали да се боцнат. Положителна била и тенденцията, че опашките за ваксиниране са по-големи от тези за изследване за COVID-19. Най-младият, който се е имунизирал е на 18 години, а най-възрастният на 97 години. 

Стотици пловдивчани се наредиха пред кабинета и в понеделник, но дозите не стигнаха за всички. Това беше единственото място в града под тепетата, където можеше да се използва „зеления коридор“ след получените в неделя 4700 дози от препарата на „Астра Зенека“. Причината е, че приоритетно тази седмица ваксините са разпределени към джипита  и в частност тези в по-отдалечените населени места. 

 

Денонощният имунизационен кабинет е разполагал с 12 флакона и с тях са успели да се ваксинират около 130 души преди да се изчерпи количеството. За всички това е била първа доза. Други 300 пък са били имунизирани в петък, събота и неделя. Заради липсата на дози кабинетът със зеления коридор затвори врати още в ранния следобед.  „Поне 30 човека съм върнала само аз, заради свършилите ваксини. Отделно е имало и други, които са се обаждали на регистратурата, за да попитат има ли ваксини“, обясни д-р Екатерина Петкова.

 

Сред тези, които удариха на камък беше и бившата акушерка от  Окръжна болница Кина Каменова. Избрала да се ваксинира, защото мъжът й е прекарал коронавирус, а брат й е починал след като се е заразил.  „Аз все давам отрицателен и ме хвана шубето третия път да не гръмна аз. Ако все още работех като здравен работник, по-рано щях да се ваксинирам. Джипито ми каза, че няма да прави ваксини, аз какво да правя, трябва да се спасявам сама и затова реших да пробвам тук“, казва Кина Каменова. За нея няма значение кои препарат ще използват лекарите. 

 

„Това, което ми прави впечатление е, че хората от ромските махали не идват, което е проблем, защото там популацията е в голям риск и трябва да се работи с тях, за да бъдат по-информирани“, обясни д-р Петкова.

 

В денонощния кабинет на "Пълмед" в понеделник са ваксинирани и 30 души от Секционните избирателни комисии.