EN
Back to top hospitalpulmed.bg
01.11.2022 вторник

Безплатни прегледи на простатата в УМБАЛ „Пълмед“

Безплатни прегледи на простатата в УМБАЛ „Пълмед“ Безплатни прегледи на простатата в УМБАЛ „Пълмед“ Безплатни прегледи на простатата в УМБАЛ „Пълмед“
Безплатни прегледи на простатата в УМБАЛ „Пълмед“

По случай световния месец, посветен на мъжкото здраве и рака на простатата „Movember” екипът на Отделението по урология в УМБАЛ „Пълмед“ обявява безплатни прегледи за профилактика на едно от най-честите онкологични заболявания при мъжа – рака на простатата.

 

Те ще се осъществяват от специалист уролог и в тях е включено ултразвуково изследване.

 

Безплатните прегледи ще се провеждат с предварително записванена тел. 032 607 300 всеки делничен ден от месец ноември от 11:00 до 13:00ч. в Отделението по урология на лечебното заведение като е необходимо пациентите да носят предварително изследван кръвен тест на простато-специфичен антиген (PSA)”, уточнява д-р Станимира Кодинова, началник на Отделението по урология в УМБАЛ „Пълмед“.

 

 Час за безплатен преглед може да запишете и през системата на Superdoc.bg от ТУК

 

Специалистът обръща внимание, че ракът на простатата е вторият най-често срещан рак при мъжете, всички, особено здравите мъже, трябва да знаят и запомнят основните факти за болестта:

-колкото по-млад е пациентът, толкова по-агресивно се държи туморът.

- ако баща, дядо или брат развият рак на простатата, рискът от заболяването се удвоява и ако болестта се открие при две кръвни роднини, рискът се увеличава пет пъти.

-ракът на простатата е особено опасен, тъй като се развива в ранните стадии без изразени симптоми и прогресира много бавно - в продължение на много години и дори десетилетия.

-мъжете трябва да бъдат бдителни - симптомите на това заболяване започват да притесняват едва когато болестта е отишла твърде далеч и шансовете за пълно излекуване остават ниски. Затова поне веднъж годишно проверявайте нивото на PSA(простато-специфичен антиген) в кръвта, дори и да се чувствате абсолютно здрави.