EN
Back to top hospitalpulmed.bg
04.07.2022 понеделник

Безплатни прегледи за остеопороза в "Пълмед"

Безплатни прегледи за остеопороза в Безплатни прегледи за остеопороза в Безплатни прегледи за остеопороза в
Безплатни прегледи за остеопороза в

Отделението по Ревматология на УМБАЛ "Пълмед" обявява безплатни профилактични прегледи за индивидуално определяне на риска за развие на остеопороза при жени над 60 години.
 
 
Прегледите ще се осъществят с предварително записване на тел. 032 607 300 от 14 до 31-ви юли от 10 до 14ч.

 
В Европейския съюз около 22 милиона жени и около 5 милиона мъже страдат от Остеопороза и всяка година те се увеличават. В България 1 от 3 жени в менопауза ще бъде засегната от това заболяване. Обикновено пациентките не знаят, че са засегнати, до появата на фрактура (най-често, но не само, на бедрената шийка). Това се дължи на недостатъчната профилактика и липса на достъпна информация за заболяването.
 
Остеопорозата е сред най-честите социално значими заболявания и най-честото метаболитно костно заболяване. При нея се наблюдава намалена здравина на костите, което води до повишен риск от счупвания. Честотата на остеопорозата нараства успоредно с удължаването на продължителността на живота. Застаряването на населението, промените в начина на живот (тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нерационално хранене, намалена физическа активност) водят до увеличаване на честотата на остеопорозата и на нейните усложнения.