EN
Back to top hospitalpulmed.bg
17.02.2022 четвъртък

Безплатни прегледи за определяне на риска от остеопороза в ДКЦ „Пълмед“

Безплатни прегледи за определяне на риска от остеопороза в ДКЦ „Пълмед“ Безплатни прегледи за определяне на риска от остеопороза в ДКЦ „Пълмед“ Безплатни прегледи за определяне на риска от остеопороза в ДКЦ „Пълмед“
Безплатни прегледи за определяне на риска от остеопороза в ДКЦ „Пълмед“

Остеопорозата е сред най-честите социално значими заболявания и най-честото метаболитно костно заболяване. При нея се наблюдава намалена здравина на костите, което води до повишен риск от счупвания. Честотата на остеопорозата нараства успоредно с удължаването на продължителността на живота. Застаряването на населението, промените в начина на живот (тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нерационално хранене, намалена физическа активност) водят до увеличаване на честотата на остеопорозата и на нейните усложнения.

 

Специалистите от Отделението по ревматология в УМБАЛ „Пълмед“ – д-р Любомир Сапунджиев, началник отделение и екип,  обявяват безплатни прегледи за определяне на риска от остеопороза и при индикация извършване на остеодензитометрия (измерване на костна плътност) с последно поколение DEXA апарат. Те ще се извършват в ДКЦ „Пълмед“ от понеделник- 21-ви февруари до 21 март с предварително записване на тел. 032 607 300 или онлайн през системата на SUPERDOC.bg - https://superdoc.bg/lekar/bezplatni-pregledi-za-osteoporoza 

 

Прегледите ще се осъществяват всеки делничен ден от 12 до 14:00ч. и са адресирани към жени над 60-годишна възраст.

 

„По време на прегледа на всяка пациентка ще се осъществи изчисляване на индивидуалния риск от фрактура и при нужда безплатно ще се измери и костната плътност“, уточнява д-р Любомир Сапунджиев, началник на Отделението по ревматология в УМБАЛ „Пълмед“.

 

В България от остеопороза боледуват повече от 600 хил. души, от които над три четвърти са жени. Установено е, че след 50 год. възраст 32.5% от жените в България са с остеопения (намалена костна плътност), а 20.45% са с остеопороза. В напреднала възраст само ¼ от всички жени имат нормална костна плътност.

Остеодензитометрията е метод, който се прилага в цял свят и е безспорен в диагностиката на остеопорозата и определяне на фрактурния риск. Специалистите препоръчват ежегодно измерване на костната минерална плътност и в случаите на проследяване на ефекта от провеждано лечение.

Остеопорозата може да се открие рано именно чрез ежегодно измерване на костната минерална плътност (КМП) на гръбнак и бедрена кост. Това е изключително важно за жени в менопауза и такива с ранна менопауза (преди 50-годишна възраст), или оперативно предизвикана менопауза по различни медицински показания.