Лаборатория по алергология и дерматология

В лабораторията по алергология и дерматология на ДКЦ "Пълмед" се извършва тестуване с алергени за дихателна, хранителна и други видове алергии, както и с медикаменти. Тук се включват и необходимите тестове с анестетици (упойки) за рискови пациенти с данни за предходни тежки и животоопасни алергични реакции - шок, ангионевротичен оток, дихателни и други системни прояви. Същевременно пациентите се обслужват с алергологични консултации за безпроблемно протичане не само на периода преди и по време на хирургични интервенции или инвазивни процедури (колоноскопия и др.), но и с проследяване на последващи периоди.


В лабораторията се извършва също епикутанно (пач тест) тестуване с най-новите, непрекъснато обновяващи се и окомплектовани европейски серии, авторизирани от Международната изследователска група по контактен дерматит. Пач тест се осъществява при алергия към различни  професионални и битови алергени, вкл. локални медикаменти, дезинфектанти, хигиенни и козметични средства и пр.


Същевременно пациентите се обучават относно профилактични мероприятия за предотвратяване на последващи епизоди на различните алергични болестни състояния. Провеждат се и ежегодни безплатни кампании за профилактика и лечение на алергични кожни заболявания - екземи и дерматити, с тестуване, консултации и насочване за допълнителни изследвания и планово лечение при необходимост. Тази дейност се осъществява съобразно рамковата програма “Healthy skin @t work” и кампанията на  ЕPOS (European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases), в която участват 30 европейски страни.    

 

Лабораторията се оглавява от доц. Румяна Янкова - дерматовенеролог и алерголог с дългогодишен опит, и представлява неразделна част от Центъра по алергология и дерматология с кабинети по алергология и дерматология за комплексно диагностично и лечебно обслужване на пациенти с всички видове алергии - дихателни, кожни, храносмилателни, лекарствени, професионални и др.