EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Д-р Николай Михайлов от УМБАЛ „Пълмед“: Невинаги тежкият ковид води до по-сериозни съдови усложнения

Стремежът ни е ранното откриване на заболявания у пациенти с наследствена  предразположеност и наличие на рискови фактори за поява и развитие на артериална или венозна съдова патология, каза началникът на Отделението по съдова хирургия в болницата

 

Марица.бг

28.04.2022

 

Д-р Михайлов, наличието на кои рискови фактори ще контролира диагностичният пакет „Съдова хурургия“, предлаган от ДКЦ „Пълмед“ и за кои пациенти е предназначен?

Диагностичният пакет по-скоро е насочен към ранно откриване на заболявания у пациенти с наследствена  предразположеност и наличие на рискови фактори за поява и развитие на артериална или венозна съдова патология и своевременно започване на профилактика или лечение. Такива рискови фактори могат да бъдат тютюнопушене, захарен диабет, артериална хипертония, затлъстяване и други метаболитни нарушения.  Дислипидемията (нарушената мастна обмяна), неправилният начин на живот и хранене и други също насочват към евентуална артериална патология. За венозната патология основните рискови фактори са наследствената предразположеност, обездвижването, наднорменото тегло, начините на живот и работа, за жените - бременностите и броят им, наред с други фактори. За всички съдови заболявания е от огромно значение ранното им откриване и своевременното започване на профилактика или лечение, ако е необходимо такова.

 

Какви са най-честите оплаквания, свързани с кръвоносните съдове при  пациентите прекарали Ковид и как влияе инфекцията на съдовите заболявания?

Оплакванията и симптомите на пациенти със засягане на съдовата система по време на или след преболедуване на  Ковид  инфекция  са много разнообразни и зависят най-вече от това, дали е засегната предимно артериалната или венозната част от кръвоносните съдове. Симптомите варират много по тежест и не винаги по-тежкото преболедуване на Ковид инфекцията води до поява на по-тежки усложнения, свързани с кръвоносните съдове. В много  случаи се наблюдават съдови усложнения и при пациенти, които са лекувани амбулаторно,  преболедували  са леко  или дори незабелязано Ковид 19. Венозните усложнения най-често са свързани с по-леки или тежки  тромбози  на повърхностни вени, които най-често са варикозно променени, но могат да бъдат и абсолютно нормални. По-тежките усложнения са свързани с тромбоза на дълбоките вени,  най-често на долните крайници, като в немалко случаи при такива пациенти се налага и болнично лечение – консервативно или оперативно.  При усложненията засягащи артериите в повечето случаи се налага оперативно лечение, като  при много пациенти тромбозата се появява без да има подлежащи атеросклеротични увреждания на съответните кръвоносни съдове.

 

Какво бихте препоръчали за запазване на здравето на съдовата система?

Няма общовалидна рецепта за това, защото всеки отделен човек е носител на определени генетични особености  и може да бъде предразположен към развиване на съдови болести , но най-общо казано важно е да се води природосъобразен начин на живот, да се избягват по–горе изброените рискови фактори или те да се контролират с адекватна профилактика или лечение. Особено важно е ранното откриване на рисковете за развитие на артериална или венозна патология при пациенти и вземането на  необходимите профилактични  или лечебни мерки.

 

Вие сте имали възможността да работите в Съдова хирургия на голяма болница в Лондон, Обединеното Кралство, но сте предпочели да се върнете и да работите в България.  Може ли да се каже, че нивото на съдовата хирургия в България и в частност в УМБАЛ „Пълмед“   е подобно  на това  в британската столица?

Според мен нивото на съдовата хирургия в България и във Великобритания в значителна степен  се изравни, особено през последните години. Разбира се, има значителна разлика между нивата на болниците в различните градове на България, но смея да твърдя , че това важи и за Обединеното Кралство.  Може да се кажи, че в голяма степен, макар и не напълно съдовите хирурзи в България лекуваме пациентите си както колегите ни във Великобритания и останалата част от Европа. Разбира се все още те ни превъзхождат в техническата и материалната си обезпеченост, както и с по-доброто финансиране на дейността, но и в това отношение имаме напредък. Специално за  УМБАЛ „Пълмед“ мога да кажа, че  срещаме разбиране  и подкрепа от ръководството на болницата и разполагаме с много добри условия да лекуваме нашите пациенти. Пример за това е закупеният наскоро  нов подвижен  ангиографски апарат тип С –рамо  на фирмата Siemens.

 

 

Визитка

Д-р Николай Михайлов е началник на Отделението по съдова хирургия в УМБАЛ „Пълмед“. Той завършва медицина през 1994 г. в МУ Пловдив, специализира хирургия и от 1999г. се занимава със съдова хирургия и ангилогия. През 2014 г. и 2015 г. работи в един от четирите съдово-хирургични центъра в Лондон, Великобритания (Royal Free Hospital). Там има възможността да работи и специализира при редица световноизвестни съдови и ендоваскуларни хирурзи. Д-р Михайлов се връща в България и от 2016 г. оглавява Отделението по съдова хирургия в УМБАЛ "Пълмед".