EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Млади майки-медици на пост в името на здравето

В продължение на рубриката ни майки-лекари на пост в името на здравето, този път  ви представяме лекари от различни специалности, но обединяващи ги любовта към професията им. Как съвместяват натовареното си професионално ежедневие с майчинството разказват д-р Цвета Могилкова, кардиолог в ДКЦ и УМБАЛ „Пълмед“ и д-р Десислава Илиева, ендокринолог в ДКЦ и УМБАЛ „Пълмед“.

 

Д-р Цвета Могилкова, кардиолог в ДКЦ и УМБАЛ „Пълмед“

Година и 6 месеца след раждането на своето дете, кардиологът д-р Цвета Могилкова се връща на поста си в името на здравето на своите пациенти – първо на амбулаторен кабинет в ДКЦ „Пълмед“ през м.април, а днес и в Отделението по кардиология и инвазивна кардиология на лечебното заведение. Казва, че по време на майчинството поддържа връзка с повечето от колегите си и че най-много й е лисвал контакта с болните хора:

„Да откриеш заболяването, да обърнеш внимание на пациентите и да чуеш техните оплаквания, предизвикателството да решиш проблемите им, динамиката в работата, може би липсва на всяка една майка по време на ежедневието й. По време на отсъствието ми в Отделението ни започнаха да се прилагат нови методи, имаме нова програма за прием на пациенти, нови колеги, специализанти. Аз обичам професията си и затова избрах да се върна по- рано на работа- първо на кабинет, а сега и в Отделението. Изпитвам удоволствие от това, което правя. Ако не е така-работата се превръща в тежест. А на мен ми липсваше „тръпката“, която получавам от нея. В този смисъл мога да кажа, че вече се адаптирах към работния процес“, казва д-р Могилкова.

 

Специалистът разказва, че инвазивната кардиология е динамична специалност с широк обхват, бързо развиваща се с много новости, което е предизвикателство за всеки млад лекар. Решенията трябва да се взимат на секундата, тъй като времето за реакция е много ценно.

 

 „Специалността е наистина тежка, особено за жена, но и носи голямо удовлетворение и аз не съжалявам, че съм я избрала. Радвам се, че отново съм в екипа“.

 

Кардиологът търси баланса между личния и професионалния си живот, за съжаление със съпруга й не разчитат на допълнителна помощ от роднини при отглеждането на вече 2-годишния й син ,

„Смятам, че поне на този етап се справям успешно в тази насока“, казва тя.

 

 

Д-р Десислава Илиева, ендокринолог в ДКЦ и УМБАЛ „Пълмед“:

Макар малкото й дете да е само на 10м. д-р Десислава Илиева, специализант по ендокринология в УМБАЛ „Пълмед“ вече се е завърнала на своя пост в името на здравето на пациентите на амбулаторен кабинет в ДКЦ „Пълмед“. Не губи връзката с пациентите по време на майчинството си, а напротив.

 

„Много харесвам специалността си, работата с пациентите и обсъждането на случаи с колегите ми от Отделението по ендокринология. Непрекъснато поддържах връзка с пациентите ми-насочвах ги към мои колеги за консултации и към Отделението, при нужда от прием. Дори съм идвала до болницата, за да обсъждаме в екипа дадена терапия. По време на майчинството най-много ми е липсвала именно тази динамика в ежедневието- тя ме мотивира и зарежда“, казва д-р Илиева и обяснява, че когато човек работи се чувства по-пълноценен не само във физически смисъл, но и психически. Тя е 4-та година специализант и планира да се завърне към работата си и в Отделението по ендокринология през февруари 2023г. За личния си живот споделя, че е изключително благодарна на семейството си, на което разчита за помощ в отглеждането на двете й деца – 5г. момиченце и 10м. момче.

 

„Балансът между семейството и работата ми на лекар за мен е важно. Затова искрено благодаря за подкрепата на моите близки, благодарения на която мога да се развивам в професионален план“. И споделя, че за нея това да можеш да помогнеш на пациента е в основата на професията на лекаря, независимо в какъв етап от живота си е медика.

 

„Затова сме лекари. Любовта към професията е моята двигателна сила“.