EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Наднорменото тегло и затлъстяването при децaта е предотвратимо. Съвети към родители

Наднорменото тегло и затлъстяването при децата е едно от най-сериозните предизвикателства за общественото здраве в 21-ви век. Проблемът е глобален и засяга много държави. В световен мащаб през 2016 г. броят на децата с наднормено тегло под 5-годишна възраст се оценява на над 41 милиона.

Опасността при децата с наднормено тегло и със затлъстяване е, че има вероятност да останат в това състояние до зряла възраст и да развият диабет и сърдечно-съдови заболявания в по-ранните си години.  За повечето от тях наднорменото тегло е резултат от нездравословни хранителни навици и твърде малко физическа активност. Тъй като тези навици започват да се изграждат в ранна възраст, усилията за предотвратяване на затлъстяването трябва да започнат рано.

Определяне дали едно дете е с наднормено тегло

Децата в предучилищна възраст имат различна структура на тялото и начин на растеж. Затова оценяването на затлъстяването трябва да се извършва само от здравен специалист, използвайки височината и теглото на детето, в сравнение с растежа му в предишни години.

Помощ за деца с наднормено тегло

Загубата на тегло не е добър подход за повечето малки деца, тъй като телата им растат и се развиват. Децата с наднормено тегло не трябва да се подлагат на диета, освен ако лекарят не ги наблюдава по медицински причини. Рестриктивната диета може да не осигурява енергията и хранителните съставки, необходими за нормалния растеж и развитие.

За предотвратяване на затлъстяването са ключови здравословното хранене, редовната физическа активност и намаляване на седалищната дейност (като продължителното гледане на телевизионни и компютърни игри). Тези превантивни методи са част от здравословния начин на живот, който трябва да се развие в ранното детство.

Как се изгражда поведение за здравословно хранене у децата

 • Учете и моделирайте здравословните и позитивни нагласи към храната и физическата активност
 • Ако в семейството има дете с наднормено тегло, не се фокусирайте само върху него. Включете всички членове на фамилията и работете постепенно, за да промените физическата активност на семейството и хранителните навици.
 • Изработете график на ежедневното хранене, с включена лека закуска и хранене на цялото семейство възможно най-често. Набавете голямо разнообразие от здравословни храни вкъщи.
 • Планирайте разумно количеството храна за децата
 • Ограничете мазнините и сладките неща
 • Не позволявайте детето да се храни, докато гледа телевизия. Често това води до преяждане
 • Помогнете на децата си да разберат, че сладкишите и храните с високо съдържание на мазнини (като бонбони, бисквитки или торта) не са ежедневни храни.
 • Избягвайте да поставяне на храните етикети като "добри" или "лоши". Всички храни в умерени количества не са вредни.
 • Включете децата в планирането, пазаруването и подготовката на храната. Използвайте тези дейности, за да разберете хранителните им предпочитания и да ги насърчите да опитат голямо разнообразие от храни.
 • Плодовете, зеленчуците, зърнените храни, храните с ниско съдържание на захар, нискомаслени млечни продукти трябва да преобладават в менюто на детето. Избягвайте прекомерните количества плодови сокове, които съдържат много калории, но имат по-малко хранителни вещества, отколкото плодовете, от които се правят.
 • Насърчавайте физическата активност. Правете семейни разходки с велосипед, пешеходни преходи и активни игри. Подкрепете организираните физически дейности на децата си.
 • Ограничете времето, в което децата гледат телевизия, играят видео игри или работят на компютъра до 1 -2 часа дневно.

Родителите могат да помогнат много за предотвратяване на затлъстяването при децата. Изграждането на навици в най-ранна възраст моделира поведението за здравословно хранене през целия живот. Оптималната физическа активност не само помага за поддържането на здравословно тегло,  но и намалява рисковете за здравето на децата.