EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Лекар: Все още не знаем при какъв процент от заразените с COVID-19 може да бъде засегнато сърцето

Лекар: Все още не знаем при какъв процент от заразените с COVID-19 може да бъде засегнато сърцето Лекар: Все още не знаем при какъв процент от заразените с COVID-19 може да бъде засегнато сърцето Лекар: Все още не знаем при какъв процент от заразените с COVID-19 може да бъде засегнато сърцето
Лекар: Все още не знаем при какъв процент от заразените с COVID-19 може да бъде засегнато сърцето
 НОВА, Здравей, България
21.1.2021
 
 
„Много от болните имат леки симптоми и дори не се изследват", каза още той
„Все още не знаем при какъв процент от заразените с COVID-19 може да бъде засегнато сърцето, тъй като много от болните имат леки симптоми и дори не се изследват. Трудно е да се каже такава цифра”. Това заяви д-р Владимир Иванов в студиото на „Здравей, България”.
 
 
Той е инвазивен кардиолог, който вече е част от екипа на УМБАЛ „Пълмед" в Пловдив. Връща се в България от родолюбие, след като практикува 10 години в Германия. Д-р Иванов е от Пазарджик - именно затова, въпреки че работи в отделение в големия град, продължава да преглежда и в Пазарджик.
 
 
 
„Коронавирусът може да предизвика възпаление на сърдечния мускул и на сърдечната обвивка, т.нар. перимиокардит или миоперикардит – зависи коя част е засегната повече”, каза той.
 
„При около 20% от хората, прекарали COVID-19, се наблюдава и повишаване на сърдечните биомаркери. Това е около една пета от заболелите и е доста стряскащо”, допълва лекарят.
 
 
 
Той обясни, че COVID-19 може да доведе и до повишаване на кръвосъсирването. „Такова кръвосъсирване пък може да доведе до белодробен тромбемболизъм. Това означава, че се образуват съсиреци, тромби във вените на краката, които могат да засегнат белодробните артерии”, обясни още лекарят.
 
Целия разговор гледайте във видеото.